Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Articolul 50(b) din Legea 196/2018, motiv pentru unele asociații de proprietari de a evita ilegal convocarea adunării generale
27 ianuarie 2025

Articolul 50(b) din Legea 196/2018, motiv pentru unele asociații de proprietari de a evita ilegal convocarea adunării generale

     Există asociații de proprietari (unele dintre ele având în componență câteva mii de proprietari) unde s-a optat pentru o așa-zisă convocare și desfășurare a adunării generale în baza prevederilor art. 50(b) din Legea 196/2018.

     Articolul 50(b) oferă - în anumite condiții - posibilitatea ca asociația de proprietari să-și exprime acordul de voință, ceea ce în fapt reprezintă o alternativă la adunarea generală. în niciun caz nu o adunare generală în sine. Regăsiți aici articolul în care am dezvoltat și explicat acest subiect.

     Asociația de proprietari are la dispoziție cele două variante regăsite la articolul 50 pentru exprimarea acordului de voință, prin urmare „declarațiile scrise și semnate ale fiecărui proprietar” nu pot reprezenta o adunare generală, iar sintagma „fiecare proprietar” face trimitere la toți proprietarii din condominiu, fiind interpretată eronat atunci când se susține ideea conform căreia este vorba despre fiecare proprietar care își exprimă acordul de voință (și nu de toți proprietarii). Dacă dintre proprietari sunt persoane care înțeleg să nu-și exprime acest acord, suntem în fața unei respingeri din partea acestora a propunerilor înaintate de asociație (a unui vot negativ) și în niciun caz a unei acceptări tacite - incidente în acest caz fiind prevederile art. 1196 alin. 2 ale Codului Civil: „Tăcerea sau inacțiunea destinatarului nu valorează acceptare decât atunci când aceasta rezultă din lege, din acordul părților, din practicile statornicite între acestea, din uzanțe sau din alte împrejurări”.

     Este clar că în acest moment Legea 196/2018 este grav deficitară din punctul de vedere al reglementării procedurii de convocare a adunării generale, acest aspect resimțindu-se acut mai ales în asociațiile mari, acolo unde devine foarte greu realizabilă, chiar imposibilă respectarea procedurii de convocare a adunării generale, regăsită în prevederile articolelor 47-49 din Legea 196/2018, dar aceste lipsuri ale actului normativ nu pot reprezenta o justificare în fața instanței în sensul respectării legii.

     Concluzionând, aplicarea prevederilor articolului 50b din Legea 196/2018 se poate realiza doar într-o situație excepțională (așa cum este definită la art. 21 alin. (4) din „Conținutul cadru al Statutului asociației de proprietari”, stabilit prin Ordinul 1058/2019) și nu poate fi asimilată din punct de vedere legal unei adunări generale - această formă nelegală de a combina cele două prevederi regăsite la articolul 50 este utilizată tocmai pentru a justifica lipsa exprimării acordurilor de voință a tuturor proprietarilor.

     De reținut! Prevederile articolului 50(b) din Legea 196/2018 sunt aplicabile doar în situații excepționale și reprezintă o alternativă la convocarea și desfășurarea adunării generale (procedură stabilită prin art. 47-49 din Legea 196/2018), deci în niciun „declarațiile scrise și semnate ale fiecărui proprietar” nu pot fi considerate ca fiind o „adunare generală”, de asemenea nu pot forma și nu pot fi interpretate ca fiind „hotărâri ale adunării generale”.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole