DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
a) în adunarea generală a asociației de proprietari - ceea ce implică prezența fizică a membrilor asociației de proprietari / a împuterniciților acestora, prin participarea la adunarea generală, convocată și organizată conform articolelor 47-49 din Legea 196/2018.
b) în baza declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar – ceea ce nu impune o prezență fizică.
Așa cum rezultă din textul de lege, ne aflăm foarte clar în fața a două alternative (diferite) prin care asociația de proprietari își poate exterioriza voința.
Dacă procedura în privința convocării și organizării adunării generale este complet definită de Legea 196/2018, în ceea ce privește situația în care se face apel la realizarea acordului de voință prin declarațiile scrise și semnate ale fiecărui proprietar, aceasta este reglementată în Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 1.058/2019, la Anexa 1, respectiv „Conținutul-cadru al Statutului asociației de proprietari”, care la art. 21 alin. (4) precizează că „... În cazurile excepționale, atunci când sunt necesare adoptarea unor hotărâri în regim de urgență sau atunci când, după convocarea adunării generale a asociației de proprietari, conform art. 48 din Legea nr. 196/2018, nu a fost întrunit numărul membrilor prezenți pentru adoptarea hotărârilor, conform prevederilor legale, acordul de voință al asociației de proprietari se poate realiza și în baza declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar”; de asemenea la alineatul (5) al aceluiași articol se prevede că „declarațiile menționate la alin. (4) sunt redactate astfel încât să reiasă în mod clar și fără echivoc acordul sau dezacordul proprietarului din condominiu față de propunerea de hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari”.
Având în vedere că suntem în fața a două modalități distincte / diferite / individuale, nu există niciun motiv și cu atât mai puțin o bază legală pentru ca cele două alternative să fie amestecate / combinate, de unde rezultă că pentru realizarea unui demers prin care să se convoace o adunare generală prin intermediul art. 50b din Legea 196/2018 nu este admisibil și nu are un fundament legal – acest fapt a fost stabilit printr-o hotărâre definitivă a Tribunalului București.
Spre exemplu, dacă într-o asociație se află 200 de membri, realizarea acordului de voință cu ajutorul art. 50b implică obținerea (nu doar trimiterea formularelor) declarațiilor scrise și semnate din partea tuturor membrilor – nu a majorității lor, deci nici nu doar a unei părți dintre ei (așa cum se adoptă hotărârile în cadrul adunărilor generale convocate sau reconvocate).
Concluzionând, realizarea acordului de voință al asociației de proprietari prin aplicarea prevederilor articolului 50b nu reprezintă în niciun caz o adunare generală și nu există niciun fundament legal ca procedurile privind organizarea și desfășurarea adunării generale să fie amestecate / utilizate în situația apelării la varianta declarațiilor scrise și semnate.
Mai mult de atât, punerea în aplicare a prevederilor articolului 50b este o situație excepțională, așa cum este definită la art. 21 alin. (4) din „Conținutul-cadru al Statutului asociației de proprietari”, stabilit prin Ordinul 1058/2019.
Florian Munteanu, site manager