DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Mai mult de atât, până la 1 ianuarie 2027 vor trebui să fie realizată montarea repartitoarelor și contoarelor cu citire la distanță, fiind exceptate de la această obligație asociațiile de proprietari care pot demonstra că aceste dispozitive nu reprezintă o soluție pentru eficientizarea costurilor. Potrivit Legii 121/2014 criteriile generale, metodologia și/sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea sunt aprobate prin hotărâre a consiliului local, la propunerea compartimentelor energetice.
În ceea ce privește firmele de la nivel național care sunt autorizate să monteze și/sau exploateze sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile de tip condominiu, la adresa web: https://anre.ro/wp-content/uploads/2023/08/LISTA-REPARTITOARE-AUGUST-2023.pdf, se găsește un document în format pdf. publicat de ANRE, care cuprinde printre alte informații, datele de contact ale prestatorilor autorizați, dar și tipurile echipamentelor ce pot fi montate/exploatate în baza autorizației.
Hotărârea de Guvern nr. 933/2004, prevede că: „Autoritățile administrației publice locale, respectiv Guvernul, vor sprijini acțiunea de contorizare individuală la nivel de apartament, respectiv de instalare a repartitoarelor de costuri și a robinetelor termostatice pentru energie termică și pentru apă caldă de consum, după caz, prin acordare de consultanță gratuită, respectiv prin asigurarea de facilități pentru achiziționarea și montarea acestora.” În conformitate cu prevederile Legii 196/2018, departamentele specializate din cadrul primăriilor, au obligația să informeze asociațiile de proprietari „cu privire la obligativitatea montării contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, conform legislației în vigoare.”
Potrivit Legii 325/2006, compartimentele energetice din cadrul administraților publice locale sunt cele care pot propune aplicarea de sancțiuni în situația nerespectării prevederilor privind sistemele tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică: „Constituie contravenție, alta decât cele prevăzute în Legea 121/2014 , cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri.”
P..S.: un expert care a ținut să rămână anonim a declarat pentru hotnews.ro că: „Toată Europa este contorizată individual și noi ne întrebăm care sunt avantajele? Avem și o lege în vigoare, iar noi stăm să votăm în asociație dacă respectăm sau nu legea. Ca și când cinci oameni s-ar întâlni la semafor și ar vota în unanimitate că pot trece pe roșu”.
Bineînțeles că ar fi de preferat ca atunci când avem o lege în vigoare să o respectăm și să o aplicăm, aspect care nu prea se întâmplă în cazul a mai multor zeci de mii dintre asociațiile de proprietari din țară, dar și a multora dintre administrațiile publice locale, dacă ar fi să ne raportăm la prevederile Legii 196/2018.
Florian Munteanu, site manager