Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Proprietar a ținut tot blocul o iarnă întreagă fără gaze naturale pentru că a refuzat să-și monteze un detector. Susținem informarea corectă a proprietarilor!
10 septembrie 2024

Un proprietar a ținut tot blocul o iarnă întreagă fără gaze naturale pentru că a refuzat să-și monteze un detector

     La data de 06.11.2023 proprietarilor dintr-un bloc din București le-a fost sistată furnizarea de gaze naturale, întrucât în urma unei revizii periodice de verificare tehnică s-a constatat că instalația nu respectă prevederile normelor tehnice și nu poate funcționa în condiții de siguranță din cauza lipsei detectorului pentru scăpările de gaze dintr-unul din apartamentele din imobil. S-a transmis astfel reprezentanților asociației că reluarea alimentării se va realiza doar la momentul în care instalația de utilizare a gazelor naturale imobilului va îndeplini condițiile de siguranță.

     Proprietarul din cauza căruia a fost întreruptă alimentarea blocului cu gaze naturale, a refuzat în mod constant să monteze un detector de gaz metan de tip wireless, chiar și în situația în care vecinii din bloc s-au oferit să achite în totalitate contravaloarea respectivului dispozitiv și a montării lui.

     Refuzul proprietarului s-a bazat pe motivarea faptului că ar fi o cheltuială inutilă montarea unui astfel de dispozitiv întrucât în apartament există un spațiu special pentru aerisire ca și măsură suplimentară de siguranță, dar mai ales că deja este montat un detector de gaze încă din anul 2013. Totuși proprietarul nu a putut prezenta niciun fel de  documentație tehnică din care să rezulte că dispozitivul este în cursul duratei normate de utilizare, conform cu prescripțiilor tehnice ale producătorului.

     Un alt posibil motiv care a stat la baza refuzului proprietarului a fost acela al existenței unui conflict cu reprezentanții asociației, cărora le-a făcut o serie de sesizări la departamentul specializat din cadrul primăriei.

     Cu toate insistențele și cu sprijinul financiar oferit în totalitate de către ceilalți proprietari, nu s-a putut efectua montarea unui detector de gaze în respectivul apartament, care să corespundă normelor tehnice și astfel să poată fi reluată furnizarea gazelor naturale pentru întreg blocul.

     Toată iarna trecută, furnizarea serviciului de alimentare cu gaze naturale a rămas sistată, proprietarii din blocul respectiv fiind nevoiți să-și cumpere diverse dispozitive și aparate electrocasnice în vederea preparării hranei și a încălzirii locuinței.

     Neplăcuta situație a luat sfârșit abia în vara anului 2024, când nereușindu-se o înțelegere pe cale de amiabilă, a fost sesizată instanța de judecată care l-a obligat pe respectivul proprietar (pentru moment cu titlu provizoriu, prin ordonanță președințială) să permită accesul asociației în apartament, prin intermediul unui operator autorizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea montării unui detector de gaz metan de tip wireless pentru detectarea scăpărilor de gaze, pe cheltuiala proprietarului în cauză. Suplimentar, instanța a obligat proprietarul și la plata sumei de 2.870 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în favoarea asociației.

     Concluzia este că o ambiție prostească a unui proprietar (cel mai probabil pornită de la conflictele cu reprezentanții asociației) a dus la punerea vecinilor într-o situație neplăcută o iarnă întreagă. La acest fapt s-au adăugat și costurile semnificative pe care le-a avut de suportat (privind reprezentarea în instanță, cheltuieli de judecată și contravaloarea serviciului de montare a detectorului de gaze în propria locuință) în condițiile în care acest lucru ar fi putut fi soluționat de la bun început, mai mule de atât, fără a fi nevoie de niciun fel de efort financiar din partea proprietarului.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole