Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Un proprietar a cerut în instanță evacuarea de către asociație a unui spațiu utilizat pentru desfășurarea activității de casierie și a păstrării arhivei.
18 mai 2024

Un proprietar a cerut în instanță evacuarea de către asociație a unui spațiu utilizat pentru desfășurarea activității de casierie 

     În baza cotelor părți deținute în cadrul condominiului aferente unui apartament, un proprietar a chemat în judecată asociația de proprietari, solicitând instanței evacuarea pârâtei şi obligarea acesteia de a lăsa în deplină proprietate și posesie boxa situată la parterul blocului, utilizată de către reprezentanții asociației în vederea desfășurării activității de casiere și a păstrării arhivei, pe care o considera ocupată abuziv, la fel și terenul aferent acesteia.

     Înainte de a demara acțiunea în instanță, proprietarul a somat asociația printr-un executor judecătoresc, ca în termen de cinci zile de la comunicarea adresei să părăsească imobilul situat la parterul scării, motivând prin aceeași considerație și anume că acel spațiu ar fi ocupat abuziv.

     În cadrul procesului, reclamantul a invocat un drept de proprietate asupra respectivei boxe, înțelegând să formuleze acțiunea în calitate de proprietar al imobilului pentru care solicita evacuarea, drept urmare ar fi trebuit să dovedească existența efectivă a unui drept de proprietate.

     Din contractul de vânzare-cumpărare depus de proprietar în instanță, nu a rezultat decât faptul că acesta deține în respectivul condominiu un apartament care are o suprafață utilă de 48,55 mp, și o cotă parte indiviză aferentă. Astfel nu a rezultat de nicăieri din actul de proprietate că proprietarul apartamentului ar deține în mod explicit o cotă asupra bunului ocupat de către pârâtă sau că terenul asupra căruia deține cote-părți, ar face parte fix din imobilul aflat în discuție. Pe cale de consecință reclamantul nu a putut să facă în niciun fel dovada calității proprietar/coproprietar al imobilului pentru care a cerut evacuarea.

     Important de menționat este faptul că în cazul proprietății comune pe cote-părți (coproprietate), niciunul dintre proprietari nu este titular exclusiv al unei porțiuni strict delimitate dintr-un condominiu, ci al unei cote părți ideale, abstracte din dreptul de proprietate, de unde rezultă că prerogativele dreptului de coproprietate aparțin concomitent mai multor titulari, fără ca respectivul bun/spațiu sa fie efectiv divizat.

     Prin urmare, atât instanța de fond cât și cea de apel au respins cererea de evacuare înaintată de către proprietar, acesta neputând să facă dovada unui drept de proprietate asupra respectivei boxe și nici a terenului aferent.

     Din această speță este de reținut că simpla deținere de către un proprietar a unor cote părți (ideale/abstracte) din proprietatea comună, nu dă un drept de proprietate/coproprietate asupra unor bunuri/spații concrete dintr-un condominiu.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole