DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
În baza art. 10 din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, departamentele specializate din cadrul primăriilor pot efectua din oficiu sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari, un control de natură financiar - contabilă.
1. Înființarea, organizarea și funcționarea asociației de proprietari.
2. Organizarea și conducerea contabilității.
3. Verificarea existenței bugetului de venituri și cheltuieli.
4. Existenta și completarea registrelor și formularelor.
5. Verificarea existenței numerarului în casieria asociației.
6. Legalitatea angajării personalului asociației.
7. Legalitatea repartizării cheltuielilor de întreținere.
8. Respectarea atribuțiilor de către comitet, cenzor și administrator.
9. Respectarea contractelor încheiate cu furnizorii de servicii.
10. Evidențierea constituirii fondurilor asociației de proprietari și cheltuirea acestora.
11. Măsurile și acțiunile întreprinse de către administratori pentru recuperarea cheltuielilor de întreținere și achitarea datoriilor restante.
12. Respectarea atribuțiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la întreținerea proprietății comune și a celei individuale.
*având în vedere că art. 10(4) din Legea 196/2018 face referire strict la efectuarea unui control de natură financiar-contabilă, nu au ce să caute printre obiectivele definite următoarele puncte: 1, 6, 8, 9, 11 (care este oricum în afara cadrului legal întrucât administratorii nu au nicio responsabilitate în ceea ce privește recuperarea cheltuielilor de întreținere) și 12.
Pentru efectuarea controlului financiar, președintele asociației de proprietari va pune la dispoziția inspectorului din cadrul departamentului specializat, următoarele documente:
1. Documente contabile ale asociației de proprietari.
2. Procese verbale ale adunării generale, comitetului executiv și cenzorului.
3. Contracte individuale de muncă ale salariaților.
4. Situația soldurilor elementelor de activ și pasiv la data de ____.
5. Situația fondului de reparații și a fondului de rulment (registre).
6. Lista de plată.
În cadrul aceluiași model de HCL este prevăzut ca după finalizarea controlului să se încheie un proces verbal în care vor fi consemnate deficiențele constate și măsurile dispuse alături de perioada de timp maximală acordată pentru implementarea lor. În termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal de control, președintele asociației de proprietari poate depune o notă scrisă privind justificarea neregulilor constatate cu ocazia efectuării controlului. Dacă justificările prezentate au fundament legal, aspectele consemnate vor face obiectul unui document adițional care poate să adauge, să specifice sau să elimine anumite condiții particulare, speciale sau generale ale actului de control.
Florian Munteanu, site manager