DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Modificarea actelor constitutive ale unei asociații de proprietari este cerută spre admitere instanței de judecată, în diverse situații specifice activității asociațiilor, printre care se pot afla: înființarea / divizarea / unificarea; actualizarea membrilor și/sau a reprezentantului asociației; diverse modificări punctuale ale acordului de asociere și/sau ale statutului.
Pentru modificarea actelor constitutive, asociațiile de proprietari trebuie să respecte procedura regăsită în Legea 196/2018 și în toate cazurile, indiferent de natura modificării, trebuie să se obțină acordul a cel puțin 50%+1 dintre proprietari.
În situația în care un proprietar vrea să atace o hotărâre judecătorească prin care a fost admisă modificarea actelor constitutive ale unei asociații, atunci va trebui să se încadreze în termenele prevăzute de codul de procedură civilă.
Astfel, în conformitate cu art. 468(1): „Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel”.
Potrivit art. 534(4) „Apelul poate fi făcut de orice persoană interesată, chiar dacă nu a fost citată la soluționarea cererii, termenul de apel curgând de la data la care a luat cunoștință de încheiere, dar nu mai târziu de un an de la data pronunțării.” - termenul de un an nu este altceva decât momentul limită până la care ar putea fi deschis apelul.
Întrucât în cazul procedurii necontencioase legea nu prevede un termen special privind deschiderea apelului de către o persoană interesată, atunci se va ține cont de limita de timp prevăzută de art. 468(1), respectiv cea de 30 de zile.
Prin urmare, proprietarul care consideră că există motive întemeiate de nelegalitate în ceea ce privește procedura prin care s-a realizat modificarea actelor constitutive ale asociației, atunci se poate adresa instanței de judecată într-un termen de 30 de zile de când a luat la cunoștință de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de zile de la pronunțare. Luarea la cunoștință este un fapt juridic, astfel încât poate fi dovedit prin orice mijloc de probă.
Dacă proprietarul nu va respecta termenele maximale prevăzute de lege, atunci este foarte posibil ca în acțiunea din instanță pe care o deschide să fie ridicată excepția tardivității, moment în care cererea de chemare în judecată îi va fi respinsă și va pierde procesul, fără a se mai ajunge la judecarea pe fond a cauzei.
Florian Munteanu, site manager