Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Sute de proprietari îndatorați de o
fostă șefă de serviciu din cadrul 
Primăriei Sibiu. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!
05 decembrie 2022

Sute de proprietari îndatorați de o fostă șefă de serviciu din cadrul Primăriei Sibiu  

     Asociația de Proprietari nr.3 este cea mai mare din Sibiu, având în componență 40 de scări de bloc. Problemele proprietarilor de acolo au apărut o dată cu primirea unei notificări venită în luna noiembrie 2017, din partea Primăriei Sibiu, prin care erau anunțați că urmează să fie sistat serviciul de alimentare cu apă, dacă nu va fi achitată până cel târziu în luna martie 2018, datoria de peste 170.000 lei către SC Apă Canal SA.

     Întâlnirea care a avut loc ca urmare a înștiințării primite, dintre proprietari, reprezentanții lor și administratorul asociației, s-a transformat într-un haos: ,,Oamenii vorbeau între ei sau arătau cu degetul către Ana Kraus, în timp ce administratorul asociației făcea același lucru cu oamenii care așteptau un răspuns de la ea.”. Singura concluzie concretă stabilită în urma întrevederii, a fost cea referitoare la angajarea unui expert contabil pentru efectuarea unei expertize financiar-contabile pe ultimii 3 ani, în vederea elucidării problemei datoriilor.

   ,,Au câteva luni la dispoziție în care să plătească restanțele împreună cu facturile curente. Dacă vom constata într-o lună că asociația nu a plătit suma stabilită vom opri apa, nu avem de ales. Sistarea apei este un lucru greu de făcut și nu vrem să facem asta. Noi am avut deschidere către ei, sperăm să aibă și ei deschidere către noi și să rezolvăm problema cât mai ușor”, a fost declarația directorului general de la acel moment al societății Apă Canal SA.

 

6 luni mai târziu

     Asociația de Proprietari nr.3 nu a reușit să achite până în luna martie a anului 2018 decât puțin peste 30.000 de lei din totalul de peste 170.000 lei a datoriei pe care o avea față de SC Apă Canal SA, iar în data de 16.04.2018, proprietarii din cadrul asociației sunt anunțați că: ,,Dacă nu se achită integral suma restantă (139.072,75 lei) până la această dată, societatea Apă Canal SA va debranșa câte un bloc la fiecare cinci zile lucrătoare“

  ,,Administratoarea asociației a refuzat să mai încaseze banii de întreținere din luna decembrie, iar de atunci tensiunile au început să crească.” (turnulsfatului.ro)

     Între timp proprietarii s-au întâlnit de mai multe ori și așa au aflat că timp de 8 luni nu au fost achitate facturile către Apă Canal S.A. și că asociația mai beneficiase până atunci de o eșalonare a datoriei.

     Întrebarea proprietarilor era de ce Apă Canal SA a așteptat atât să notifice sistarea serviciului, cât timp, conform contractului, furnizarea apei ar fi trebuit întreruptă după 3 luni de neplată. Bănuiala proprietarilor s-a îndreptat către relațiile pe care le-ar fi putut avea administratorul asociației cu funcționarii publici din cadrul ,,Serviciului administraţie locală și coordonare asociaţii proprietari”, aceasta având și calitatea de Șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu.

     Ziariștii de la Turnul Sfatului au contactat-o pentru un punct de vedere pe Șefa Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Județean Sibiu:

   ,,Contactată de Turnul Sfatului, Ana Kraus a cerut să fie lăsată în pace, negând acuzațiile potrivit căreia ar fi ținut banii încasați de la oameni. “Sunt și eu un singur om. Nu cred că aș fi făcut eu așa ceva. Vă rog din suflet, nu mă mai acuzați pe mine. Eu frumos am făcut predări, dar gura lumii este rea, eu nu pot să o opresc. Sunt și eu un om, nu am mâncat cu zece guri. Știți bine cât am muncit, iar acum toată lumea dă în mine ca într-un câine. Vă rog frumos pe mine să mă scoateți din povestea aceasta. Oamenii au chitanțe, au plătit. Banii care au fost încasați, totul s-au dus la furnizori. Chiar dacă au fost doar plăți parțiale. Vă rog din suflet să nu scrieți articolul cu numele meu, nu mă mai băgați“  

     După plecarea administratorului din asociație, a mai ieșit la suprafață încă o datorie de aproape 120.000 lei, către firma care presta servicii cu ridicarea, transportul și depozitarea deșeurilor.

     Într-un răspuns oferit de Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, venit la solicitarea ziariștilor de la publicația ,,Turnul Sfatului” (turnulsfatului.ro) se menționa că: ,,Dosarul penal este instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. În acest dosar se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare“

     Poziția Primăriei Sibiu: ,,Serviciul Administrație Locală din cadrul Primăriei Sibiu a invitat administratorul Asociației să prezinte toate documentele care stau la baza întocmirii listelor de plată pentru un control. Acestea au fost analizate și s-au constatat într-adevăr deficiențe în activitate. Administratorul a fost înștiințat în scris de Primărie cu privire la acestea și i s-a pus în vedere remedierea lor imediată. Primăria Sibiu a continuat verificările, solicitând informații de la furnizorii de energie electrică, apă și servicii de canalizare cu privire la debitele pe care le înregistrează această Asociație“

     Reacțiile proprietarilor:

   ,,Am fost și în audiențe și ni s-a spus că nu mai este altă soluție decât să plătim restanțele. Cum să plătim tot noi, când am mai plătit o dată? Cine apără, în țara asta, omul de rând, când este pus să plătească și ceea ce au furat alții?“

   ,,Dar, apoi, ce fac? Plătesc și gunoiul, deși l-am mai plătit și pe aceasta o dată. Și, eu ca eu, dar mai sunt oameni bătrâni, bolnavi, care abia au o pensie de nici o mie de lei. Lor, dacă le iei încă 400 de lei, îi nenorocești“

   ,,Stăteam liniștiți, deoarece știam că este o persoană atestată pentru acest post, iar – în plus – Primăria controlează ceea ce se întâmplă cu banii. Cel puțin noi asta bănuiam“

     Comentariu lăsat sub anonimat pe site-ul turnulsfatului.ro : ,,Bună! Și noi asociata nr 16 str Semaforului ne lovim de aceeași situație cu dna Ana Kraus, lipsesc din asociație 32750 lei, dna Kraus tergiversează aducerea actelor si a sumei de bani de două săptămâni, la ședințele repetate ale locatarilor, vorbește foarte urat si tot ea amenința, chiar nu se poate face ceva cu dna Kraus sau are spatele asigurat”

   *întreaga speță a fost prezentată în detaliu de publicația online Turnul Sfatului (turnulsfatului.ro) în articolele: ,,Joaca de-a „cine-i vinovatul”, pentru 450 de familii care s-ar putea să rămână fără apă” (publicat în data de 17 noiembrie 2017) și ,,500 de familii din Sibiu, furate de banii pentru întreținere timp de opt luni” (publicat în data de 4 aprilie 2018)

     Problemele de ordin penal pe care le are în prezent fosta administratoră a mai multor asociații de proprietari din Sibiu și în același timp fosta Șefă din cadrul Serviciului Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sunt legate inclusiv de activitatea pe care a desfășurat-o în cadrul Primăriei Sibiu și sunt evidențiate într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție:

   ,,Prin decizia penală nr. 230 din 31.03.2022, Curtea de Apel Alba a hotărât următoarele:
     Condamnă pe inculpata Kraus Ana, la data faptelor șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două infracțiuni) și conflict de interese în formă continuată.”

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole