Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

În ceea ce privește sistemul de penalități, Legea 196/2018 prevede că asociația de proprietari poate stabili un prag maximal de penalitate de maxim 0,2% pe zi
24 noiembrie 2023

Sistemul de penalități în asociațiile de proprietari și respingerea cererii privind excepția de neconstituționalitate

     În ceea ce privește sistemul de penalități al unei asociații de proprietari, Legea 196/2018 prevede la articolul 77 că asociația poate stabili un prag maximal de penalitate de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere în ceea ce privește sumele cu titlu de restanță. Procentul trebuie stabilit și adoptat printr-o hotărâre a adunării generale și va fi aplicat doar după 30 de zile de la depășirea termenul scadent al listei de plată, fără ca suma penalităților să poată depăși valoarea soldului la care s-au calculat.

     Exemplificând, într-o listă de plată afișată pe data de 10 martie, având data scadentă 9 aprilie, procentul de penalitate (de maxim 0,2% pe zi, stabilit conform hotărârii adunării generale) se va calcula începând cu data de 9 mai. Indiferent de numărul zilelor de întârziere, valoarea penalității nu va putea depăși valoarea soldului la care s-a aplicat.

     Sumele rezultate din aplicarea penalităților, vor fi folosite cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, dar pot fi utilizate și pentru cheltuieli cu privire reparația/consolidarea proprietății comune.

     Aceeași prevedere referitoare la modalitatea de calcul a penalităților s-a regăsit și în Legea 230/2007, la articolul 49. Prin decizia nr. 508 din 13 iulie 2021, publicată în Monitorul Oficial la data de 1 martie 2022, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 49 din Legea 230/2007, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată cererea privind excepția de neconstituționalitate, constatând că prevederile art. 49 din Legea 230/2007 „sunt constituționale în raport cu criticile formulate.”

     În motivarea excepției de neconstituționalitate s-a arătat că textul de lege permite asociației de proprietari aplicarea unor penalități de până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, considerându-se astfel discriminatoriu faptul că proprietarii care dețin într-un condominiu, locuințe sau unități imobiliare cu altă destinație decât cea de locuință, în raport cu persoanele care nu sunt constituite în asociații și cărora li se pot calcula dobânzi penalizatoare în cuantum de 0,04% pe zi de întârziere. De asemenea și prin faptul că asociația de proprietari folosește banii din fondurile de penalități și pentru lucrările de reparații/consolidare, care în mod normal ar trebui suportate de toți proprietarii, și nu doar de cei care au întârziat cu plata cotelor de întreținere, s-a considerat că se creează premisele unei situații discriminatorii.

     Reținerea Curții a fost că în ceea ce privește problema încălcării principiului egalității și nediscriminării, se poate poate pune doar atunci când se aplică un tratament diferențiat unor cazuri identice sau după caz asemănătoare, fără a exista o motivare obiectivă și rezonabilă. Curtea a mai observat că referitor la proprietarii care se află sub incidența legii speciale a asociațiilor de proprietari, în raport cu cei care nu sunt constituiți în asociații, ambele categorii plătesc facturile către furnizorii de servicii sau utilități cu aceleași dobânzi sau penalități, iar ceea ce diferențiază categoriile de proprietari menționate sunt cheltuielile specifice asociației de proprietari.

     Este de reținut faptul că excepția de neconstituționalitate a fost respinsă de Curtea Constituțională, dar a fost pronunțată în baza prevederilor Legii 230/2007, care a fost abrogată la momentul intrării în vigoare a Legii 196/2018. Singura diferență dintre cele două acte normative cu privire la penalități (în afară de impunerea unui termen de plată de maxim 20 de zile a cotelor de întreținere - prevedere a Legii 230/2007) este că pe vechea lege, penalitățile calculate și încasate de către asociația de proprietari, puteau fi direcționate și către cheltuieli de natură administrativă.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole