DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Potrivit articolului 10(1) din Legea 196/2018, administrațiile autorității publice locale au obligația de a înființa „un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul” privind asociațiile de proprietari. Acest departament ar trebui să reprezinte o pârghie importantă în ceea ce privește apărarea drepturilor și intereselor legitime ale proprietarilor din condominii, evident fiind faptul că prin tipul acțiunilor pe care le inițiază, pot da tonul limitării sau încurajării derapajelor din cadrul asociațiilor de proprietari.
Pe de altă parte, nu este mai puțin adevărat că responsabilitatea asupra modului în care funcționează asociațiile de proprietari ține de fiecare proprietar în parte, iar primăria nu poate decât să vină în sprijinul respectării și aplicării corecte a prevederilor legale în cadrul asociațiilor de proprietari, prin dispunerea unor măsuri de natură corectivă și/sau aplicarea unor sancțiuni.
Revenind la rolul departamentelor specializate și la raportul dintre primărie și asociațiile de proprietari, mi-a atras atenția un comentariu lăsat pe pagina web a unui avocat și în care se descria situația unei firme de administrare, care a fost sancționată de 3 ori în aceeași zi, la 3 asociații diferite, fapt ce a stârnit stare de nemulțumire reprezentantului acestei societăți, care a emis următoare opinie: „Birourile din cadrul primăriei, care se ocupă de asociațiile de proprietari, poartă o denumire corectă: biroul de sprijin, îndrumare, coordonare asociații de proprietari. Deci, nu pot avea drept de control asupra asociațiilor de proprietari. Membrii asociațiilor de proprietari care se simt lezați în vreun fel, se adresează biroului specializat care ar trebui sa îi îndrume, în funcție de dreptul lezat, către organele competente: poliție, judecătorie, inspectoratul în construcții, administrația finanțelor publice, itm. .. aceștia, în urma plângerii proprietarului, urmând a lua măsurile ce se impun.”
Rolul de sprijinire și îndrumare al departamentelor specializate ar trebui să se realizeze inclusiv prin informări punctuale ce țin de: organizarea și desfășurarea adunărilor generale; rolul și responsabilitățile președintelui / membrilor CEX / administratorului / cenzorului; obligativitatea deținerii unui cont bancar, obligativitatea constituirii fondului de rulment / reparații, repararea și modernizarea proprietății comune; aspecte legate de drepturile și obligațiile proprietarilor etc. În ceea ce privește verificarea activității economice a asociațiilor de proprietari, aceasta nu ar trebui să se rezume strict la efectuarea punctuală a unor controale financiare, fiind necesar ca acestea să fie corelate cu planuri de măsuri care să ducă la îndreptarea neregulilor identificate, dar și cu sesizarea organelor abilitate, dacă faptele constatate fac obiectul unor posibile infracțiuni.
Prin urmare se poate trage concluzia că în niciun caz rolul departamentelor specializate nu este doar acela de sprijinire și îndrumare sau cel de a direcționa proprietarii către alte instituții.; este clar că nu toate situațiile sunt de competența celor din primărie, dar departamentele specializate au obligația de a-și îndeplini rolul, în limita atributelor ce le sunt prevăzute prin lege.
Important de reținut și de înțeles este că dacă nu există și implicare din partea proprietarilor, atunci sprijinul acordat / planurile de măsuri dispuse de cei din primării și/sau sancțiunile aplicate, nu pot rezolva problemele existente în asociațiile de proprietari.
Florian Munteanu, site manager