Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Proprietarul unui spațiu comercial a „uitat” timp de 3 ani să-și achite cheltuielile de întreținere pentru țevile de încălzire care-i traversau proprietatea
17 aprilie 2025

Proprietarul unui spațiu comercial a „uitat” timp de 3 ani să-și achite cheltuielile de întreținere pentru țevile de încălzire care-i traversau proprietatea

     Proprietarul unui spațiu comercial aflat la parterul unui bloc din Constanța a „uitat” timp de 3 ani de zile să-și mai achite cheltuielile de întreținere pentru țevile comune de încălzire care-i traversau proprietatea.

     Spațiul comercial se află pe str. I.L. Caragiale din Constanța, are o suprafață de 362,37 m.p. utili și se desfășoară pe un număr de 13 camere. Cotele de întreținere calculate, afișate de asociația de proprietari și neachitate de către proprietar au vizat perioada noiembrie 2019 - august 2022 și au fost în cuantum de 13.276,33 lei. Această valoare a reflectat sumele repartizate la cheltuielile de întreținere pentru țevile comune de căldură care se află în interiorul proprietății individuale, fiind în fapt și singurele cheltuieli pe care proprietarul spațiului comercial a înțeles să nu le onoreze, în rest achitând celelalte obligații financiare către asociația de proprietari.

     Motivul invocat de proprietarul spațiului comercial pentru neachitarea cotelor de întreținere ce vizau țevile de căldură care îi treceau prin proprietate, a fost faptul că s-a deconectat de la sistemul centralizat. Totuși, niciun moment acesta nu s-a adresat asociației de proprietari cu o cerere prin care să arate că deconectarea s-a realizat în acord cu normele legale prevăzute de art. 246-250 din Regulamentul Cadru din 2007 al serviciului public de alimentare cu energie termică și să solicite actualizarea pe viitor a listelor de plată cu noile calcule reieșite în urma renunțării la serviciul public de încălzire.

     Pe lângă condițiile prevăzute de art. 246-250 din Regulamentul Cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, deconectarea unilaterală de la sistemul centralizat mai presupune și îndeplinirea cumulativă a următoarelor obligații prevăzute Legea nr. 325/2006:

  • obținerea acordului vecinilor direct afectați atât pe orizontală cât și pe verticală;
  • acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire;
  • anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile anterior.

     Prin urmare, deși procedura în vederea debranșării nu a fost realizată conform dispozițiilor legale în vigoare, asociația de proprietari a procedat la repartizarea cotelor de întreținere reieșite din calcularea agentului termic, doar pentru coloanele ce traversează respectiva proprietate individuală.

     În urma raportului de expertiză judiciară care s-a realizat în cadrul procesului deschis de asociația de proprietari în vederea obligării proprietarului spațiului comercial de a-și achita debitul restant, a rezultat că suma datorată de acesta este de 15.539,91 lei.

     Judecătoria Constanța a admis la finalul lunii trecute cererea asociației de proprietari și a obligat proprietarul spațiului comercial la plata sumei de 15.539,91 lei, la care s-a adăugat valoarea de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole