DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
O parte dintre proprietarii unui complex rezidențial din Iași care au demarat un demers în vederea înființării asociației de proprietari și care s-au opus dorinței dezvoltatorului de a înființa el asociația și de a-și pune un reprezentant pe funcția de președinte, au rămas fără apă la robinete începând cu data de 20.12.2023.
Dat fiind faptul că dezvoltatorul nu ar fi obținut numărul necesar de semnături pentru înființarea asociației de proprietari și pentru a-i constrânge pe proprietarii care s-au opus respectivului demers, acesta a sistat de-a lungul timpului ori gazul ori apa, astfel o parte dintre proprietari alegând să semneze pentru înființarea asociației.
În lunile noiembrie-decembrie 2023 dezvoltatorul a emis mai multe comunicări către proprietarii din cadrul complexului prin care i-a anunțat că „își retrage buna colaborare” și că utilitățile aferente apartamentelor care se află în proprietatea celor care nu-și dau acordul pentru înființarea asociației urmează a fi sistate, acesta considerând că are dreptul „de a interveni oricând pentru sistarea lor”, mai ales că boxele tehnice în care se găsesc contoarele și apometrele, aflându-se în proprietatea lui exclusivă, au fost închise de către acesta.
Într-o primă fază, dezvoltatorul a întocmit o „listă neagră” pe care a comunicat-o pe un grup de whatsapp și ulterior a emis o scrisoare de informare prin care a notificat cu privire la sistarea utilităților. O nouă informare a fost transmisă cu privire la faptul că în perioada 15.12.2023-15.01.2024 programul de lucru pe partea administrativă va fi redus în totalitate, lăsând să se înțeleagă că după oprirea utilităților nu va exista disponibilitate pentru redeschiderea acestora în perioada menționată. Ulterior acestei notificări, dezvoltatorul a acționat robineții într-o primă fază prin scăderea presiunii la apă, iar începând cu data de 20.12.2023 i-a închis de tot. Sistarea s-a făcut selectiv, în sensul că a fost închisă alimentarea cu apă numai pentru apartamentele din cadrul complexului, a căror proprietari s-au opus înființării de către dezvoltator a unei asociații de proprietari în condițiile agreate de acesta.
Printre motivele invocate de dezvoltator pentru a justifica sistarea alimentării cu apă s-au numărat: distrugerea unor încuietori ale boxelor tehnice - motiv pentru care s-a decis închiderea acestora; faptul că unii dintre proprietari au refuzat să-și dea acordul pentru înființarea asociației și nu au vrut să plătească mentenanța echipamentelor din cadrului complexului; existența unor probleme privind pompa de presiune (care nu au mai funcționat corespunzător doar în cazul apartamentelor a căror proprietari s-u opus intențiilor de înființare a asociației de către dezvoltator); de asemenea s-a mai folosit ca și pretext o prevedere contractuală conform căreia proprietarii își asumau obligația ca în termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de vânzare să încheie contracte de furnizare utilități pentru imobilul cumpărat (contractele de vânzare fuseseră semnate cu mai mult de doi ani în urmă, timp în care nu au mai fost discuții pe marginea acestei prevederi). Dezvoltatorul a mai considerat că în relația cu unii dintre noii proprietari, au intervenit mai multe inconveniente și că nu este obligat să susțină acestora costul privind utilitățile comune, făcând precizarea că teoretic apartamentele pot fi folosite doar după ce se va înființa asociația de proprietari.
Inclusiv reprezentantul furnizorului de apă s-a deplasat la fața locului și a constatat că nu are acces la boxa tehnică și că până la conducta principală alimentarea complexului cu apă este în parametri normali, deci nu poate fi vorba de o vină furnizorului în ceea ce privește situația creată.
Discuție dintre un proprietar și reprezentantul furnizorului de apă: „vorbiți cu el (cu dezvoltatorul) că din câte am înțeles din cauza asta s-o diminuat și nu numai la dumneavoastră, la mai mulți ... mi-o enumerat, da … și probabil din cauza asta vă diminuează presiunea, … da noi nu v-am oprit apa …”
Având în vedere abuzul comis de dezvoltator, unii dintre proprietari s-au adresat instanței de judecată, solicitând obligarea acestuia de a deschide robinetele de apă și de a le menține în poziția „deschis”.
Un prim proces având ca obiect „ordonanță președențială obligația de a face” s-a finalizat pe data de 11.01.2024, când instanța de judecată a hotărât că admite cererea formulată de reclamanți, obligând pârâții să lase în stare de funcționare alimentarea cu apă pentru apartamentul .... și respectiv să deschidă robinetele de apă și să le mențină în poziția „deschis”, iar în caz de neîndeplinire, reclamanții sunt autorizați să execute această obligație pe cheltuiala pârâților.
Florian Munteanu, site manager