DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Asociația de proprietari aflată în discuție are în compunere un cartier de case tip vilă din Constanța, iar la momentul vânzării acestor imobile către cei care au cumpărat, nu s-a transmis nicio cotă-parte indiviză din vreo coproprietate comună forțată, aspect ce reiese și din cărțile funciare în care nu a fost niciodată menționată o cotă-parte indiviză.
După finalizarea construcției cartierului, se identificau două categorii de proprietăți private: proprietatea exclusivă ce aparținea proprietarilor vilelor alături de suprafețele de teren aferente acestora și proprietatea dezvoltatorului asupra restului de teren și a amenajărilor existente.
La nivelul anului 2016, au fost efectuate de către unii proprietari din cartier demersurile legale în vederea înființării unei (noi) asociații, în baza prevederilor Legii nr. 230/2007, aflată în vigoare la acel moment. La data înființării asociației de proprietari deja erau predate de către dezvoltator administrației publice locale toate părțile comune din zona cartierului de vile, printre care se aflau: terenurile aferente străzilor, rețelele de utilitate publică, terenul de sport, spațiile verzi, căile și porțile de acces, alte obiective de utilitate publică ce aparțineau și se aflau în patrimoniul primăriei încă din anul 2011, conform unei hotărâri de consiliu local din acel an.
Înainte de înființarea asociației de proprietari din anul 2016, s-a constituit în anul 2008 o primă asociație, dar ca și entitate având la bază prevederile O.G. nr. 26/2000 (cu privire la asociații și fundații), această asociație formulând o acțiune civilă, prin care dezvoltatorul a fost obligat să asigure accesul proprietarilor vilelor la drumul public și să efectueze demersurile necesare în vederea încheierii contractelor individuale de furnizare a utilităților și serviciilor publice de către proprietari cu operatorii economici, întocmai ca într-un cartier obișnuit de case.
O somație înaintată de asociația de proprietari pentru achitarea sumei de 3.315 lei reprezentând cheltuieli de întreținere restante la data de 31.07.2021, i-a determinat pe unii dintre proprietarii de vile să ceară explicații cu privire la documentele în baza cărora s-a calculat respectiva sumă. În urma a primirii unui răspuns vag, aceștia au hotărât să deschidă o acțiune în instanță, dorind ca asociația de proprietari să nu le mai impună cheltuieli pe listele de plată, principalul motiv fiind lipsa unei proprietăți comune, acordul de asociere necuprinzând descrierea proprietății, enumerarea și descrierea părților aflate în proprietate comună, indicarea cotelor-părți ce revin fiecărui proprietar, subliniindu-se că în fapt niciodată nu a existat o proprietate comună. De asemenea proprietarii au mai arătat că nu au aderat și nici nu doresc să facă parte din vreo asociație de proprietari, deoarece își administrează individual proprietatea, mai mult de atât considerând că asociația le încalcă dreptul de liberă trecere prin îngrădirea cartierului cu porți accesate telefonic și că le încalcă dreptul de proprietate prin impunerea administrării unor proprietăți aflate pe domeniul public, solicitând lunar tot felul de sume pentru servicii inventate impuse la plată tuturor proprietarilor vilelor din cartier Nici reprezentanții asociației nu au reușit să facă dovada în instanță a faptului că respectivii proprietari dețin o proprietate care să facă parte dintr-un condominiu, în care să existe cote părți indivize.
Florian Munteanu, site manager