DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Conflictul cu asociația și implicit deschiderea celor două dosare pare să fi pornit de la o nemulțumire a proprietarului în legătură cu activitatea președintelui privind modalitatea în care s-au făcut anumite lucrări reparații pe proprietatea comună, dorind ca în cele din urmă reprezentantul asociației să plătească toate lucrările efectuate.
În primul dintre procese proprietarul a cerut instanței de judecată să constate ilegalitatea și implicit să dispună anularea tuturor deciziilor luate în nu mai puțin de 3 adunări generale, desfășurate în zilele de 07.11.2019, 04.03.2021 și 10.06.2022. Însă în timpul procesului proprietarul a cerut modificarea cererii chemare în judecată, în sensul că solicită anularea doar a hotărârilor adoptate în cadrul adunării generale din data de 10.06.2022, întrucât deși a depus toate demersurile pentru a obține și depune la dosar copii conforme ale celorlalte două hotărâri ale adunărilor generale desfășurate în 07.11.2019 și 04.03.2021, nu a reușit acest lucru deoarece președintele asociației de proprietari a refuzat să afișeze la avizier aceste documente, dar și să i le pună la dispoziție, deși a transmis mai multe solicitări.
Referitor la adunarea generală din data de 10.06.2022 proprietarul a susținut că nu s-au respectat prevederile Legii 196/2018 în ceea ce privește convocarea adunării generale, mai concret, că nu au fost convocați toți membrii asociației de proprietari prin tabel convocator sau scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire.
Ordinea de zi a adunării generale extraordinare din data de 10.06.2022 a conținut următoarele puncte:
Penultimul punct din ordinea de zi a adunării generale a fost cel vizat în principal de proprietar deoarece a considerat că prin acesta s-a urmărit ca membrii comitetului să decidă cine, în ce condiții și la ce prețuri să execute lucrările de reparații, în loc ca adunarea să stabilească bugetul aferent.
Al doilea proces a fost deschis pentru o speță similară celei prezentate, proprietarul cerând instanței să constate ilegalitatea și implicit să dispună anularea hotărârilor luate în adunarea generală din data de 30.03.2023, având la bază aceleași motive în legătură cu nerespectarea procedurii de convocare prevăzută de Legea 196/2018.
În baza procesului verbal, hotărârile adoptate de proprietarii prezenți la adunare au fost:
În plus s-a mai propus ca:
În ceea ce privește desfășurarea adunării generale proprietarul a susținut că președintele asociației a refuzat să prezinte ordinea de zi în cadrul adunării, precizând că o parte dintre proprietari o cunosc, fiind informați de acest lucru prin grupul de whatsapp. O altă susținere a proprietarului a fost că președintele a cerut persoanelor prezente la adunare să semneze mai multe documente printre care și tabelul nominal convocator, deși acesta ar fi trebuit semnat cu cel puțin 3 zile înainte, iar atunci când el a dorit să citească și eventual să semneze documentele respective, nu i-a fost permis.
La diferență de o săptămână, în luna iunie 2024, ambele procese au fost câștigate de proprietar, hotărârile instanțelor fiind de a admite cererile de chemare în judecată și pe cale de consecință au constatat nulitatea absolută a hotărârilor adoptate în ambele adunării generale.
Observând punctele de pe ordinea de zi a celor două adunări generale, se poate vedea cu ușurință lipsa de legalitate și abuzurile care urmau să se implementeze în asociație ca urmare a unora dintre hotărârile adoptate, prin urmare demersul și reușita proprietarului în privința anulării lor, nu poate fi decât de salutat și de urmat.
Florian Munteanu, site manager