DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Principalul motiv invocat de proprietar pentru anularea hotărârilor adoptate în cadrul adunării generale, a fost legat de faptul că nu a avut cum să fie atins cvorumul necesar de 50%+1 din numărul proprietarilor din condominiu, prevăzut lege în cazul modificării actelor constitutive, întrucât adunarea generală a fost convocată și a avut loc în holul de la parterul blocului, hol care are o suprafață de aproximativ 8 mp, iar în cadrul asociației fiind aproximativ 900 de proprietari, aspect ce face imposibil ca la respectiva adunare să fie prezente undeva la 450 de persoane. (Prin invocarea acestui motiv, proprietarul a omis să ia în calcul existența unor împuterniciri, care ar fi făcut posibilă atingerea cvorumului necesar adoptării anumitor hotărâri în respectiva adunare generală).
Apărarea asociației de proprietari s-a fundamentat pe faptul că proprietarul nu a justificat un interes pentru promovarea unei astfel de acțiuni și nu a arătat care este utilitatea litigiului, solicitându-se instanței să fie admisă excepția lipsei de interes. De asemenea a fost invocată intervenția prescripției asupra dreptului proprietarului de a solicita anularea hotărârilor adunării generale din data de 28.10.2019, având în vedere faptul că Legea 196/2018 nu prevede un termen în care poate fi cerută anularea hotărârilor unei adunări generale, prin urmare fiind incidente prevederile art. 2517 din codul civil, potrivit cărora termenul general de prescripție este de 3 ani.
Întrucât proprietarul a participat la adunarea generală, iar termenul general de prescripție era deja împlinit la data deschiderii acțiunii în instanță (iulie 2023), procesul nu a mai ajuns să se judece pe fond, fiind admisă excepția prescripției invocată de către asociația de proprietari, iar cererea de anulare a hotărârilor adoptate în adunarea generală din data de 28.10.2019 a fost respinsă de Judecătoria Sibiu. În plus, proprietarul a fost obligat la plata sumei de 1.500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.
Proprietarul a atacat hotărârea cu apel la Tribunalul Sibiu, dosarul fiind în curs de soluționare.
Florian Munteanu, site manager