Conform prevederilor Legii 196/2018, Procesul Verbal al Adunării Generale și Hotărârile Adunării Generale sunt cele două documente juridice distincte care se întocmesc ca urmare a desfășurării acestei proceduri în cadrul asociațiilor de proprietari, care trebuie realizată cel puțin o dată pe an, respectiv în primul trimestru.
Legea 196/2018 - Hotărârile Adunării Generale
- art. 48(4) - Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil ...
- art. 49(1) - Hotărârile asociației de proprietari sunt luate în adunarea generală a proprietarilor ...
- art. 49(4) - Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. ...
- art. 49(5) - Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul ședinței, în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii prezenți ai adunării generale, de cenzor/comisia de cenzori și se afișează la avizier.
- art. 57 - Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții: n) afișează la avizier hotărârile adunării generale și ale ședințelor comitetului executiv în termen de maximum 7 zile de la data la care au avut loc acestea;
Legea 196/2018 - Procesul Verbal al Adunării Generale
- art. 49 (7) Procesul-verbal al ședinței, care descrie evenimentele în desfășurare, hotărârile adoptate și rezultatele voturilor, va fi redactat de un membru al asociației numit secretar al adunării generale prin votul majorității celor prezenți. În termen de 7 zile de la data la care a avut loc adunarea generală, procesul-verbal al adunării generale este adus la cunoștința tuturor proprietarilor, prin grija președintelui asociației de proprietari, prin afișarea unei fotocopii datate la avizierul asociației de proprietari.

De reținut
- Potrivit prevederilor Legii 196/2018, numai documentul juridic ce poartă denumirea de „Hotărârile Adunării Generale” este obligatoriu a fi întocmit numai în timpul ședinței și consemnat în registrul unic de procese verbale al asociației.
- În privința Procesului Verbal de Adunare Generală, Legea 196/2018 nu a instituit nicio obligație legală ca acesta să fie redactat numai în timpul desfășurării adunării generale ordinare și/sau extraordinare.
- Nu există nicio prevedere a Legii 196/2018 care să instituie obligativitatea ca aceste documente, respectiv Procesului Verbal de Adunare Generală și Hotărârile Adunării Generale sau orice alt document al asociației de proprietari, să fie olografe (scrise în întregime de mână).
Prin urmare, cât timp Legea 196/2018 nu îngrădește anumite posibilități, orice alt act juridic inferior unei legi (inclusiv o hotărâre de consiliu local), care conține constrângeri / limitări suplimentare față de cele prevăzute de actul normativ la care se raportează, în mod evident nu poate fi decât contrar prevederilor legale în vigoare.
De asemenea consider că afirmațiile oricărui proprietar și în special ale persoanelor implicate direct și având diferite roluri în activitatea asociațiilor de proprietari, inclusiv cele ale inspectorilor din cadrul departamentelor specializate din primării, al căror rol este acela de sprijinire, îndrumare și control, trebuie să se raporteze la prevederile Legii 196/2018, după caz, la cele ale codului civil, și nu la tot felul de prevederi ale unor HCL-uri abuzive ori a oricăror alte hotărâri contrare legii, sau ca unele opinii să fie considerate adevăruri (legale) doar prin prisma percepției asupra unei așa-zise poziții de forță percepută ca fiind dată de funcția pe care o ocupă cel care emite respectivele susțineri.
Florian Munteanu, site manager