DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin: „Am avut destule probleme cu o parte din acești administratori de asociații ... pentru că unii dintre ai au înșelat locatarii. Aplicăm legea și prin această lege toți administratorii de bloc și președinții de asociație trebuie să facă cursuri ... Cine nu va face aceste cursuri, vom aplica amenzi între 2000 și 5000 de lei.” (sursa: informatiadeseverin.eu)
Nu este clar ce lege a citit primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, dar cu siguranță Legea 196/2018 nu prevede nici obligativitatea ca președinții asociațiilor de proprietari să susțină cursuri și nici sancțiuni între 2.000 și 5.000 de lei pentru administratori sau președinți care activează în cadrul asociațiilor de proprietari, fără a fi urmat cursuri de calificare profesională. Este adevărat însă că fără deținerea unui certificat de calificare profesională, persoanele care doresc să practice activitatea de administrare condominii, nu pot conform legii să obțină un atestat, eliberat de administrația publică locală.
În schimb, ceea ce ar trebui să cunoască funcționarii publici din departamentul specializat în relația cu asociațiile de proprietari / reprezentații primăriei și în cazul de față primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, este faptul că administrația autorității publice locale are obligația de a elibera celor care solicită, atestatul de administrator condominii, în baza următoarelor documente prevăzute la art. 10(6) din Legea 196/2018: cazierul judiciar, cazierul fiscal și certificatul de calificare profesională. De asemenea primăria are obligația de a sancționa cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei (nu de la 2.000 la 5.000) orice persoană care desfășoară activitatea de administrare condominii în cadrul unei asociații de proprietari, fără a deține un atestat (valabil).
Probleme apărute de-a lungul timpului la nivelul asociațiilor de proprietari din municipiul Drobeta Turnu Severin sunt cu adevărat îngrijorătoare. O trecere în revistă a câtorva dintre delapidările/abuzurile din asociațiile de proprietari, am realizat-o în articolul publicat în luna noiembrie 2022 „Haos În Drobeta Turnu Severin”, pe care-l puteți citi aici.
Florian Munteanu, site manager