DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Dacă nu există posibilitatea unei rezolvări amiabile, atunci în cele mai dese cazuri lucrurile se pot complica mult și pe o perioadă lungă de timp. Pentru că vorbim de o proprietate privată, echipele de intervenție sau autoritățile ajunse la fața locului (DSP, poliție, primărie) nu pot face mare lucru în afară de câteva rugăminți, recomandări sau poate aplicarea unor sancțiuni, pentru că nu pot intra într-o locuință sau muta o persoană cu forța, fără îndeplinirea unor condiții prealabile și fără o hotărâre definitivă a instanței de judecată, doar pentru faptul că din acea proprietate miroase urât. Prin urmare sunt șanse foarte mari ca toate instituțiile cărora locatarii respectivului imobil le solicită sprijinul, să dea din umeri și să-și plaseze responsabilitatea de la una la alta.
Cu toate astea de peste 20 de ani există legislație în baza căreia primăriile pot rezolva pe cale legală aceste situații. Astfel, potrivit OG 21/2002 completată și modificată prin Legea 273/2020, la art. 9 alin. (1) se prevede că instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații: e) să asigure curățenia și igiena în imobilele și incintele deținute sub orice formă, inclusiv prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare, potrivit normelor stabilite de consiliile locale. În același timp art. 24 ind. 1 alin. (1) se prevede că în cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la art. 9 alin. (1) ... lit. e) ... în termenele notificate de primar, de 30 de zile, sau de persoanele împuternicite de acesta, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curățare și igienizare în situații de neasigurarea a acestor elemente în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă. La alin. 2 se menţionează că în toate cazurile în care proprietarul notificat conform alin. (1) nu permite accesul în imobilul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă presedinţială. Lucrările se vor efectua în limita fondurilor aprobate anual, cu condiția recuperării cheltuielilor de la proprietarii în cauză.
Executarea acestor activități va putea fi decisă de primar doar dacă proprietarul nu face chiar el curățenia în spațiul pe care-l deține într-un termen de 30 de zile de când a fost notificat în acest sens. După expirarea termenului de 30 de zile și dacă proprietarul nu va permite accesul reprezentanților administrației publice locale în imobilul care ar trebui îngrijit, primarul poate solicita autorizarea de către instanța de judecată prin ordonanţă preşedinţială - pentru admiterea unei astfel de cereri trebuie îndeplinite patru condiţii în mod cumulativ: aparenţa în drept, urgenţa, vremelnicia şi neprejudecarea fondului.
Este evident faptul că pentru ca aceste lucruri să se întâmple este necesar ca asociațiile de proprietari și proprietarii din condominii nu trebuie să manifeste pasivitate la astfel de situații, și că este necesar să inițieze demersurile necesare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Florian Munteanu, site manager