Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Prin HCL 165/08.05.2017 Primăria Timișoara a aprobat desființarea Compartimentul Relaționare cu Asociațiile de Proprietari. Susținem informarea proprietarilor!
04 iunie 2022

Primăria Timișoara - sincopele Compartimentului Asociații Proprietari

     Prin HCL 165/08.05.2017 Primăria Timișoara a aprobat desființarea Compartimentul Relaționare cu Asociațiile de Proprietari https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td7/1.5/16/2757.pnghttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td7/1.5/16/2757.pnghttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td7/1.5/16/2757.png Ulterior, în perioada 08.05.2017 - 02.09.2019 atribuțiile inspectorilor din cadrul departamentului specializat au fost preluate de către funcționarii publici din cadrul Serviciului Relaționare Directă cu Cetățenii.

     Deși Legea 196/2018 precizează la Art.10 (1) că ,,autoritățile administrației publice locale organizează ... un compartiment specializat specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari” , obiectul de activitate al Serviciului Relaționare Directă cu Cetățenii este unul general, printre atribuțiile căruia se numără: https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pngpreluarea și înregistrarea petițiilor, documentațiilor, dosare înscriere creșe, publicații de vânzare, citații etc.; https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.png înscrierea în audiență a cetățenilor la direcții și la factorii de conducere ai Primăriei Municipiului Timișoara ; https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pngverificarea și înregistrarea actelor/petițiilor/cererilor/sesizărilor/documentațiilor preluate de la petenți ; https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pngverificarea stadiului de rezolvare a cererilor ; https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pngeliberarea documentațiilor, autorizațiilor, acordurilor, adeverințelor . În raport cu asociațiile de proprietari se face precizarea că ,,activitatea de relaționare ... constă în consilierea, sprijinirea și îndrumarea” acestora, iar ,,Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii are ca obiectiv major creșterea calității și eficienței în activitatea de consiliere”

     Începând cu data de 02.09.2019, în baza HCL387/2019 și-a început funcționarea ca și departament specializat distinct în cadrul Primăriei Timișoara, Compartimentul Asociații de Proprietari. Despre acest departament se precizează că : ,, ... a oferit consiliere de specialitate asociațiilor de proprietari și reprezentanților acestora ... Au fost înregistrate peste 1020 de sesiuni de consiliere din asociații, pe diverse teme ... Majoritatea situațiilor din asociațiile de proprietari, consiliate și verificate ... au vizat aspecte organizatorice sau financiar-contabile, pentru soluționarea cărora au fost necesare verificări de natură juridică sau contabilă. Informații utile și anunțuri pentru asociațiile de proprietari și administratori au fost postate permanent și pe site-ul instituției”

     Cu un total de peste 2.800 de asociații de proprietari înființate la nivelul Municipiului Timișoara ,,Compartimentul Asociații de Proprietari ... are în structura sa 3 funcționari publici (din care 2 activi)”

     Aproximativ 10% dintre situațiile elementelor de activ și pasiv au fost depuse în perioada 1 IANUARIE - 19 MAI 2022 și un procent similar de asociații au transmis datele de contact de la începutul anului 2021 și până în prezent.

   ,,În 2021 au fost înregistrate și s-a răspuns în termenul legal unui număr de 395 de sesizări și solicitări primite din asociații.” https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pnginformația arată că numărul sesizărilor transmise către primărie nu este unul impresionant (față de numărul asociațiilor) și poate indica o lipsă de încredere a proprietarilor în capacitatea de sprijinire a departamentului specializat, cum la fel de bine poate arăta o funcționare a asociațiilor de proprietari fără prea multe derapaje. Ceea ce pot spune cu certitudine faptul că este imposibil ca un inspector din cadrul departamentului specializat să poată sprijini, îndruma și controla activitatea a peste 1.400 de asociații de proprietari.

   ,,În anul 2020 ... au fost înregistrate și procesate un număr de peste 751 de dosare și documente ... 327 de sesizări și corespondență cu proprietari din cadrul asociațiilor de proprietari ... 223 situații de solduri elemente de activ și pasiv depuse de asociațiile de proprietari ... 27 de declarații cu date informativ-generale și încheieri judecătorești primate din asociații ... 154 de dosare cu documente depuse pentru atestare administratori ...”

     O parte din sinteza activității pe anul 2015 a departamentului specializat (înainte cu 2 ani de a fi desființat) arată la fel de apatic, poate chiar dezolant:

- ,,Compartimentul de Relaționare cu Asociațiile de Proprietari are prevăzut în structura sa 4 funcționari publici”

- pe parcursul anului 2015 s-au înregistrat un număr de 203 sesizări ; au fost depuse 251 de situații ale elementelor de activ și pasiv ; ,,consilierii din cadrul compartimentului au participat la 5 ședințe organizate de membrii asociațiilor de proprietari” ; ,, au fost consiliați un număr de 50 de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari la sediul compartimentului ”; ,,au fost efectuate un număr de 17 verificări și controale financiar-contabile la asociațiile de proprietari ...”

- deși în aprilie 2021, Primăria Timișoara preciza că ,, la data de 30.03.2020, în Registrul asociațiilor de la proprietari de la judecătorie, erau înregistrare 2.853 de asociații de proprietari ...”, tot Primăria Timișoara făcea trimitere în anul 2015 la existența unui număr de 4.130 de asociații de proprietari https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/taa/1.5/16/1f449.pnggreu de înțeles unde s-au ,,evaporat” în mai puțin de 6 ani peste 1.200 de asociații de proprietari sau probabil că într-unul dintre cele două cazuri valorile comunicate nu corespund realității.

     Din toate cifrele prezentate, concluzia tristă pe care o pot extrage este că Primăria Timișoara tratează cu mult prea mare lejeritate și cu mult prea multă indolență ceea ce ar trebui să însemne asumarea de către autoritatea publică locală a activității de sprijinire, îndrumare și control a asociațiilor de proprietari.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole