DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Astfel prin propunerea inițiată de primar se prevedea desemnarea a 3 consilieri locali care să facă parte dintr-o comisie ce va fi constituită cu rolul a efectua demersurile necesare convocării Adunării Generale a Asociației de Proprietari „Central" din municipiul Rădăuți, comisia urmând a fi sprijinită și de către 2 funcționari publici din cadrul Compartimentului Locativ al aparatului de specialitate al primarului.
În ședința de consiliu local din data de 31.08.2017, la punctul 15 al ordinii de zi s-a solicitat aprobarea proiectului la care am făcut trimitere anterior. În cadrul discuțiilor purtate, edilul a clarificat faptul că nu primarul și nici consiliul local nu vor convoca adunarea generală și că prin această hotărâre se dorește strângerea de semnături de la 20% din proprietari care vor convoca adunarea generală, acest lucru fiind necesar pentru a se evita scandalurile în asociație.
Pe parcursul ședinței s-au făcut precizări clare asupra faptului că legea nu permite consiliului local să se implice direct în activitatea asociației, prin urmare nici nu este posibil să convoace o adunarea generală într-o asociație de proprietari, însă cetățenii trebuie să fie informați asupra pericolului iminent al sistării furnizării apei potabile, dar și că proprietarii riscă să ajungă în situația de a fi restanțieri fără a fi vina lor.
Prezent la ședința consiliului local, președintele asociației a intervenit și a spus că datoria – care a catalogat-o ca fiind scriptică, dar nu și reală – a asociației către furnizorul de utilități este în cuantum de 400.000 lei, dar și că una din cauzele existenței acestei restanțe este că în trecut s-a făcut reabilitarea blocurilor 10 și 12 fără acordul proprietarilor, fără respectarea legilor și tuturor principiilor de atribuire a acelor contracte și că asociația a câștigat două procese definitive și irevocabile referitor la faptul că membrii asociației celor două blocuri nu au fost de acord cu reabilitarea, că nu s-a făcut recepția lucrărilor, că s-au realizat plăți de către UAT către firma care a făcut lucrările, iar asociația a fost chemată în garanție în instanță de către Primăria Rădăuți.
În finalul discuțiilor s-a subliniat din nou că rolul comisei înființate va fi să adune semnăturile de la 20% dintre proprietari, însă acest lucru să se facă cu ajutorul unui membru al asociației. Un singur amendament a fost propus în vederea modificării proiectului și anume ca în loc de 3, comisia să fie compusă din 5 membri, mai exact din 5 consilieri locali, astfel încât să fie reprezentat fiecare partid politic. Amendamentul a fost votat cu 16 voturi „pentru” și 2 „abțineri”, iar proiectul propus de primar a trecut cu 17 voturi „pentru” și o „abținere”, devenind astfel hotărâre de consiliu local.
PS.: din toată tevatura asta, nu înțeleg 2 aspecte:
Florian Munteanu, site manager