DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Legea 196 / 2018 :
Art. 10. - (1) Autoritățile administrației publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari
Art. 10. - (4) Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari
Asociațiile de proprietari nu sunt subordonate primăriilor, au personalitate juridică și statut propriu de organizare și funcționare
Obiectivul controlului este de a reda erorile, deficiențele, lipsurile pentru a le remedia și a le evita pe viitor.
Asociațiile de proprietari supuse verificării vor fi anunțate despre desfășurarea controlului prin adresă scrisă.
Primăria Municipiului Rădăuți are obligația de a angaja sau a delega personal calificat cu atribuții de control financiar — contabil din alte compartimente în cadrul compartimentului specializat, sau a contracta servicii externe specialitate în controlul financiar contabil și de gestiune , pentru a efectua controlul la asociațiile de proprietari.
Controlul va fi efectuat prin sondaj, în baza documentelor și actelor justificative puse la dispoziția personalului de specialitate, pe un an de zile și numai în situația în care se constată deficiențe se va extinde verificarea și asupra documentelor aferente anilor anteriori.
Pentru buna desfășurare a controlului financiar, contabil și de gestiune la asociațiile de proprietari, acestea sunt obligate să pună la dispoziția organelor de control, toate documentele solicitate conform listei de mai jos : statutul asociației de proprietari, acordul de asociere al asociației de proprietari, codul fiscal, atestatul administratorului, contractele încheiate cu furnizorii și alți prestatori de servicii, contracte de muncă și convenții civile încheiate cu personalul asociației, contractul de administrare (dacă este cazul), procese verbale încheiate de comisia de cenzori, rapoarte de activitate, expertize contabile și tehnice, ș.a.m.d., în urma controalelor efectuate; registrul - jurnal; extrasul de cont lunar (sau oglinda soldului și operațiunilor bancare), pentru fiecare cont; registrul de evidență a cererilor, solicitărilor și reclamațiilor proprietarilor; listele de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari; situația soldurilor elementelor de pasiv și de activ/bilanț; registrul cu procese verbale ale adunării generale a asociației de proprietari; registrul de decizii ale comitetului executiv; bugetele anuale de venituri și cheltuieli ale asociației de proprietari; chitanțiere cu încasările efectuate; registru de casă; documente bancare (ordine de plată, cec-uri, extrase de cont, etc.); bonuri de consum, facturi fiscale și chitanțe pentru cheltuielile efectuate; decont de cheltuieli; jurnal de operațiuni diverse; fișe pentru operațiuni diverse; contract de garanție "în numerar" sau "suplimentară"; registrul pentru evidența fondului de rulment; registrul pentru evidența fondului de reparații; registrul - inventar, lista de inventariere, fișa de evidență a obiectelor de inventar; registru pentru evidența sumelor speciale; registru pentru evidența fondului de penalizări; fișele de atribuții pentru personalul angajat al asociației de proprietari; alte documente justificative, solicitate, care să lămurească situația de fapt a asociației de proprietari.
Nu pot fi de acord cu prevederea regăsită și în acest HCL conform căreia ,,Controlul primăriei la sesizările primite se va realiza numai după efectuarea de către cenzor/comisia de cenzori a asociației de proprietari a verificării gestiunii financiar - contabile a asociației și comunicarea raportului/procesului verbal cu rezultatul acestei verificări compartimentului specializat din primărie. ”
pentru că L. 196 / 2018 nu îngrădește în niciun fel dreptul proprietarului, membru al asociației , de a solicita efectuarea controlului financiar de către administrația publică locală.
O prevedere extrem de utilă (deși în momentul de față nu respectă normele de tehnică legislativă) și care ar trebui preluată și în L.196 este cea conform căreia ,,Constituie obligații ale reprezentantului legal al asociației de proprietari să prezinte în cadrul adunărilor generale ale asociațiilor de proprietari procesele-verbale de control întocmite de către organele de control cu prezentarea concluziilor și măsurilor impuse în urma controlului ”
P.S. : Aviz primăriilor care au preluat în tot sau în parte în HCL-urile lor un format care conține mai multe prevederi abuzive.
Ar fi de preferat să se inspire mai degrabă din modele de tipul HCL-ului Primăriei Rădăuți, care din punctul meu de vedere este unul de un extrem bun simț.
Florian Munteanu, site manager