Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

HCL 150/30.06.2023 emis de Primăria Municipiului Sebeș, este un regulament abuziv privind organizarea și desfășurarea procedurii în vederea atestării
16 septembrie 2023

Primăria Municipiului Sebeș - HCL 150/2023 - Regulament abuziv privind organizarea și desfășurarea procedurii de atestare a administratorilor de condominii

     HCL 150/30.06.2023 emis de Primăria Municipiului Sebeș, este în fapt un regulament abuziv privind organizarea și desfășurarea procedurii în vederea atestării persoanelor care doresc să presteze activitatea de administrare condominii.

     Din actul normativ menționat anterior, am extras doar articolele care depășesc prevederile Legii 196/2018 și implicit care încalcă principiul ierarhiei legilor.

Extras din HCL 150/2023 (Primăria Municipiului Sebeș) - cu observațiile aferente, acolo unde am considerat că se impun:

 

   „Art.10 Atestatul de administrator de condominii se eliberează de Primarul Municipiului Sebeș, în urma unei examen de atestare ...”

obs.: examenul de atestare nu mai este prevăzut de mai bine de 5 ani în legislația cu privire la organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.

 

   „Art.12 Atestatul de administrator are drept scop certificarea calităților profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociațiile de proprietari.”

obs.: conform definiției regăsite la art. 2 lit.e) din Legea 196/2018, atestatul este actul care dovedește calitatea unei persoane de a fi administrator de condominii, în niciun caz nu este un document care are ca scop certificarea calităților profesionale, acest lucru fiind realizat de certificatul de calificare profesională.

 

   „Art.17 Angajații care prestează activitatea de administrare condominii sunt obligați să aibă domiciliul pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Sebeș.”

obs.: articolul 17 îngrădește practic dreptul la muncă, această restricție nefiind prevăzută de Legea 196/2018.

 

   „Art.21 Examenul de atestare se organizează în conformitate cu prevederile specifice în vigoare.”

obs.: ar fi interesant de la Primăria Municipiului Sebeș care sunt prevederile în vigoare, în baza cărora se organizează de către primărie, examenul de atestare.

 

   „Art.23 Pentru a obține atestare în activitatea de administrare a condominiilor la asociațiile de proprietari, persoanele fizice trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

*să aibă cunoștințe de utilizare PC;

*adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare ...;

*aviz psihologic pentru desfășurarea activității de administrator de condominii;

*să dețină sau va deține în termen de 30 zile de la eliberarea atestatului un program de calcul performant pentru înregistrarea sumelor contabile .... ”

(*sunt prezentate doar condițiile pe care Legea 196/2018 nu le prevede)

 

   „Art.24 Lipsa unuia dintre actele solicitate va aduce la respingerea dosarului.”

obs.: de parcă nu erau suficiente articolele care exced prevederilor legale, trebuia să existe și clarificarea asupra faptului că dosarul va fi respins dacă nu îndeplinește condițiile abuzive regăsite în regulamentul de atestare.

 

   „Art.30(1) Proba scrisă va conține întrebări din legislația specifică domeniului de organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari, legislația muncii, contabilitate primară, cunoștințe tehnice de bază, cunoștințe juridice de bază.

(2) Subiectele pentru proba scrisă vor fi stabilite de către Comisia de atestare, acestea constau întru-un examen pe baza de test-grilă, cu 50 de întrebări. Fiecare întrebare se notează cu 2 puncte.

(3) Este declarat admis la proba scrisă, candidatul care a obținut minim 70 de puncte.

(4) Candidații declarați admiși la proba scrisă se vor putea prezenta la susținerea probei orale (interviu), la data și ora stabilită de către Comisia de atestare.”

 

   „Art.31 Proba orală, respectiv interviul se va susține și se va axa pe întrebări și răspunsuri, dar și modul în care administratorul colaborează cu furnizorii de utilități, cu biroul executiv al asociației de proprietari, cu proprietarii, dar și cu compartimentul specializat din cadrul primăriei. Interviul va fi finalizat de către membrii comisiei de atestare cu calificativul admis sau respins.”

obs.: foarte interesant de aflat în ce constă aprecierea comisiei de atestare în raport cu modul în care administratorul colaborează cu compartimentul specializat. Cum ar trebui să relaționeze viitorul administrator cu cei din Primăria Municipiului Sebeș, de exemplu să nu-i critice? De exemplu, în urma publicării acestui text, aș mai avea vreo șansă să obțin atestatul de administrator condominii de la Primăria Municipiului Sebeș, dacă mi-aș dori acest lucru?

 

   „Art.36 Rezultatul final al examenului se consemnează într-un raport întocmit de comisia de atestare, care se înaintează spre aprobare Primarului Municipiului Sebeș.”

obs.: dacă tot i se va înainta un raport, să existe oare vreo șansă ca primarul municipiului Sebeș să constate (în al 12-lea ceas) că urmează să aprobe inclusiv o procedură abuzivă?

 

   „Art.45(1) Comisia pentru soluționarea contestațiilor este formată din 3(trei) membrii desemnați prin Dispoziție de primar din rândul specialiștilor având atribuții în coordonarea asociațiilor de proprietari, domeniul juridic și economic din cadrul aparatului de specialitate al primarului.”

obs.: dacă tot au în primărie specialiști cu atribuții în coordonarea asociațiilor de proprietari, oare aceștia nu pot constata că îndeplinesc o procedură abuzivă. Ei nu au niciun cuvânt de spus referitor regulamentul pe care trebuie să-l pună în aplicare și care conține prevederi ce exced cadrului legal aflat în vigoare?

 

Primăria Municipiului Sebeș poate retrage sau suspenda atestatele administratorilor de condominii, în baza unor prevederi abuzive, după cum urmează:

   „Art.46(2) Atestatul de administrator de condominii poate fi retras sau suspendat când se dispune ca măsură complementară, ca urmare a aplicării de către compartimentul de specialitate a unei sancțiuni contravenționale pe o perioada de cel puțin 6 luni, pentru:

a) prestarea necorespunzătoare a serviciilor conform atribuțiilor, obligațiilor și responsabilităților atribuite de comitetul executiv, în condițiile legislației în vigoare;

b) efectuarea necorespunzătoare a formalităților necesare in angajarea contractelor cu furnizorii/prestatorii de servicii pentru exploatarea și întreținerea clădirii, derularea și urmărirea realizării acestor contracte;

c) necunoașterea și nerespectarea regulilor cu privire la proprietatea comună;

d) gestionarea necorespunzătoare a modului de îndeplinire a obligațiilor cetățenești ce revin proprietarilor in raport cu autoritățile publice. Obligațiile cetățenești sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generală.

e) neîndeplinirea obligațiilor expres prevăzute de lege și de prezentul regulament, precum și a celor stabilite prin contractul încheiat cu asociația de proprietari.

f) refuzul de a întocmi și completa registrului jurnal, registrul de inventar, registrul pentru evidența fondului de reparații, registrul pentru evidența fondului de rulment, registrul pentru evidența sumelor speciale, registrul pentru evidența fondului de penalizări, precum și alte formulare specifice activității de contabilitate, prevăzute prin ordin al ministrului Economiei si Finanțelor, atunci când acesta îndeplinește prin cumul și funcția de contabil.

g) când persoana atestată solicită suspendarea atestatului din motive personale, pe o perioada de maxim un an.”

 

   „Art.47(2) Măsura suspendării sau retragerii atestatului se dispune, în scris, de către primarul municipiului Sebeș, prin emiterea unei dispoziții. Acest act poate fi atacat in justiție de conformitate cu prevederile legislației in vigoare.”

obs.: ar fi extraordinar dacă eventualele suspendări dispuse în baza unuia sau mai multor articole abuzive, vor fi atacate în instanță. Poate așa se vor trezi la realitate și cei din Primăria Municipiului Sebeș.

 

   „Art.53 Administratorii în funcție neatestați au obligația de a solicita atestarea în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentului Regulament.”

obs.: administratorilor în funcție care sunt neatestați li se aplică (de către inspectorii din cadrul departamentului specializat) prevederile art. 102 din Legea 196/2018, respectiv (de către asociația de proprietari) cele regăsite în codul muncii, după caz.

 

     În final ar mai fi de precizat faptul că Primăria Municipiului Sebeș a făcut publică intenția organizării la sfârșitul lunii noiembrie, a unei examinări în vederea eliberării atestatelor de condominii, persoanelor care doresc să activeze în cadrul asociațiilor de proprietari.

     Nu rămâne decât să le urez succes candidaților, deși mai degrabă tind să le urez și mai mult succes persoanelor care vor considera că li încalcă drepturile și care vor ataca în instanță acest HCL și implicit acest regulament abuziv privind procedura de atestare emis de Primăria Municipiului Sebeș.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole