Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Primăria Municipiului Reșița continuă cu examinările pentru eliberarea atestatelor de administrator condominii. Susținem informarea corectă a proprietarilor!
01 august 2023

Primăria Municipiului Reșița continuă cu examinările pentru eliberarea atestatelor de administrator condominii

     ,,În temeiul prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, atestarea/reatestarea persoanelor fizice pentru a îndeplini funcția de administrator de condominiu este obligatorie.”

     Așa își începe Primăria Municipiului Reșița anunțul (din data de 11.07.2023) cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru înscrierea la examenul - proba scrisă și proba orală – care va trebui susținut de persoanele ce doresc să obțină atestatul de administrator condominii.

     În faza inițială, candidatul trebuie să depună o cerere prin care va solicita „participarea la sesiunea de examinare pentru dobândirea calității de administrator de condominiu, organizată de către Consiliul Local al Municipiului Reșița, conform prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor”, anexând solicitării următoarele documente:

  • copie act de identitate;
  • copie certificat de naștere și certificat de căsătorie;
  • acte de studii;
  • atestatul emis de autoritatea publică locală anterior intrării în vigoare a Legii nr. 196/2018;
  • certificat de pregătire și formare profesională;
  • certificat de cazier fiscal;
  • certificat de cazier judiciar;
  • adeverință din care să rezulte că este apt din punct de vedere medical pentru a îndeplini funcția de administrator condominiu;
  • declarație pe proprie răspundere din care să reiasă: „Cunoscând prevederile Art. 326 din Noul Cod Penal, declar faptul că, nu am suferit nicio condamnare care, potrivit legislației în vigoare, interzice dreptul de gestiune de administrare";
  • declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a fost atestat, în condițiile legii, de către o altă autoritate publică locală;
  • dovada achitării unei taxe speciale pentru examinare (200 lei pentru persoane fizice – care va include și costul atestatului; 300 lei pentru persoane juridice, care va include și costul autorizației pentru persoane juridice specializate).

 

     Examenul va fi compus din două probe, respectiv cea scrisă și cea orală. Proba scrisă va consta într-un test grilă având 20 de întrebări și o problemă de calcul economic. Proba orală va consta dintr-un interviu pentru care s-au indicat ca și bibliografie prevederile următoarelor norme legale:

  • Legea nr. 196/2018;
  • Legea contabilității nr. 82/1991;
  • Ordinul nr. 3103/2017 (privind aprobarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial);
  • Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 2634/2015 (privind documentele financiar contabile);
  • Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor;
  • Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii;
  • Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale;
  • Legea nr. 16/1996 privind Arhivele Naționale;
  • Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;
  • Legea nr. 51/2006 a Serviciilor comunitare de utilități publice.

 

     Procedura descrisă anterior emisă de Primăria Municipiului Reșița, privind eliberarea atestatelor persoanelor ce vor urma să desfășoare activitatea de administrare condominii se regăsește în HCL 166/25.04.2019 și este în mod evident una cu caracter abuziv, care încalcă prevederile Legii 196/2018.

     

     La articolul 10 alin. (6) Legea 196/2018 prevede următoarele:

„Atestatul prevăzut la alin. (5) se emite în baza următoarelor documente:

a) certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform prevederilor art. 2 lit. f);

b) cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;

c) cazierul fiscal.”

 

     Cu toate aceste măsuri asiguratorii, la data de 29.06.2021, în Primăria Municipiului Reșița a avut loc o ședință de consiliu local în care s-a hotărât cu privire la retragerea atestatului de administrator condominiu având Seria CS, Nr. 00... și interzicerea exercitării funcției de administrator condominii ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive privind infracțiunea de delapidare, prejudiciul cauzat ridicându-se la valoarea de caz 9.409,60 lei, instanța stabilind o pedeapsă ,,de 1 an închisoare, cu aplicarea acesteia pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.”

     În concluzie - decât să se piardă timpul cu acțiuni care oricum sunt contrare prevederilor legale în vigoare, poate că ar fi mai bine ca timpul alocat examinărilor să fie folosit cu mai mult succes în discuții dedicate informării proprietarilor, a problemelor specifice cu care se confruntă și a încurajării acestora de a participa la adunările generale. De asemenea n-ar strica nici organizarea unor discuții cu președinții asociațiilor sau cu membrii comitetelor executive, unde cu siguranță este nevoie de informare referitoare la respectarea și modalitatea de aplicare a prevederilor legale.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole