DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Astfel, blocul de locuințe C2 situat în Mangalia pe strada Costache Negruzzi, nr.13A, și blocul C1 situat în Mangalia pe strada Marin Ionescu Dobrogeanu, nr.63, imobile aflate la peste 2 km. distanță unul de celălalt, au fost „afiliate” prin bunăvoința Primăriei Municipiului Mangalia, Asociației de Proprietari Nr. 122.
Dar poate vă întrebați care au fost pașii acestui interesant demers al administrației publice locale din municipiul Mangalia. Ei bine, totul a pornit cu o solicitare înregistrată la Primăria Municipiului Mangalia sub nr. 44911 / 17.08.2020, ce a fost transmisă - de cine altcineva decât de - administratoarea Asociației de Proprietari Nr. 122 (ceea ce este perfect normal, nu? - că doar nu era ca cererea să fie transmită de reprezentantul legal al asociației, în speță de președinte, el doar a luat act la finalul „operațiunii” de modificarea adoptată și impusă de primărie în legătură cu asociația pe care o reprezenta). Imediat a doua zi de la înregistrarea solicitării, Compartimentului Control Asociații de Proprietari a formulat adresa nr.45146 / 18.08.2020, iar surpriză - ce să vedeți - fix în următoarea zi a fost inițiat de către Primarul Municipiului Mangalia, Proiectul de Hotărâre nr.240 / 19.08.2020, urmând ca în mai puțin de o lună de zile să fie aprobată hotărârea prin vot unanim de consilierii locali.
Nu este așa că la fel de rapid (adică de pe o zi pe alta) se soluționează și abuzurile pe care proprietarii le aduc la cunoștința serviciului specializat din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia? Bine, despre Primăria Mangalia am mai scris ... spre exemplu că au adoptat același tip de HCL ilegal și abuziv la fel ca și Primăria Municipiului Constanța, prin care au micșorat valoarea sancțiunilor prevăzute de Legea 196/2018, au adăugat foarte multe date specifice pe care asociațiile de proprietari trebuie să le transmită primăriei, au adăugat față de prevederile art. 10(4) din legea 196/2018, condiții suplimentare de realizat de către membri proprietari pentru a cere administrației publice locale efectuarea controlului financiar ... și multe alte abuzuri în raport cu prevederile Legii 196/2018. Aceste HCL-uri se află ani de zile în vigoare și nu a apărut nicio inițiativă de modificare sau să de anulare. Dar în schimb, atunci când este vorba să se „rezolve” o situație, care conform legii nu-i privește sub nicio formă, merg toate ca unse, literalmente de pe o zi pe alta ... și când mă gândesc că mai sunt unii care încă se mai întreabă cum interferează politicul cu activitatea asociațiilor de proprietari, care în fapt sunt entități private și a căror activitate nu este subordonată primăriilor.
Revenind la subiect, chiar dacă legiuitorul nu a fost în stare să adauge în Legea 196/2018 articole referitoare la unificarea/alipirea unui bloc la o asociație de proprietari, deși sunt suficiente situații de acest tip, totuși este clar prevăzută în lege procedura privind modificarea actelor constitutive ale unei asociații de proprietari, pentru că de fapt despre asta este vorba și în cazul înființării, unificării sau divizării unei asociații. Dosarul care conține documentele rezultate în urma unui astfel de demers se depune la judecătoria de pe raza teritorială căreia se află condominiul, iar înființarea / alipirea / divizarea se produce în momentul în care cererea adresată instanței este admisă de un complet de judecată printr-o hotărâre rămasă definitivă.
Prin urmare, nu primăriile sunt cele care prin hotărâri de consiliu local „afiliază” blocuri la asociațiile de proprietari, ci un judecător trebuie să admită o astfel de cerere privitoare la modificarea actelor constitutive.
P.S.: să încerc să trimit și eu primăriei o solicitare de unificare, divizare sau înființare a unei asociații? ... poate mă ajută cei din departamentul specializat cu o adresă înaintată primarului și în final cu o hotărâre de consiliu local (votată cu unanimitate). Totuși cred că vor respinge rapid o astfel de cerere, din moment ce nu am calitatea de administrator de condominii, nu? ... și când mă gândesc că unul dintre rolurile pe care le au de realizat administrațiile publice locale prin departamentele specializate este acela de sprijinire, îndrumare și control a asociațiilor de proprietari și că în timpul ăsta Primăria Municipiului Mangalia face „afilieri” ale unor blocuri la o asociație de proprietari ...
Florian Munteanu, site manager