Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Hotărârile adunării generale trebuie respectate de către toți proprietarii și devin ,,obligatorii de la data afișării acestora. ..”
20 martie 2022

Prevederi ale Legii 196/2018 privind hotărârile adunării generale și ale comitetului executiv

     Conform art. 48 (4), hotărârile adunării generale trebuie respectate de către toți proprietarii (membrii ai asociației sau nu) și devin ,,obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil”

     Art. 49 (7) precizează că ,, ...În termen de 7 zile de la data la care a avut loc adunarea generală, procesul verbal al adunării generale este adus la cunoștința tuturor proprietarilor...” În ceea ce privește hotărârile comitetului executiv, reglementarea este similară, în sensul că acestea trebuie afișate în termen de 7 zile la avizierul asociației, așa cum este prevăzut la art. 55 (4).

     Președintele asociației de proprietari are obligația de a afișa la avizier deciziile adunării generale și ale comitetului executiv, responsabilitate definită de art. 57 (n).

     Proprietarii care vor să sesizeze neîndeplinirea acestor obligații, dar și o eventuală încălcare a drepturilor lor prin anumite decizii ale adunării generale / comitetului executiv, pot notifica acest fapt cenzorului / comisiei de cenzori, iar ulterior dacă rezultatul nu este cel dorit, legea oferă posibilitatea de a se adresa biroului specializat din cadrul administrației publice locale sau instanței de judecată - art. 29 (2).

     Sfătuiesc proprietarii să ia în calcul și chiar să-i aducă la cunoștință cenzorului, că el este cel care ,,...urmărește aplicarea prevederilor prezentei legi ...” - cfm. art. 61 (a). Dacă răspunsul primit din partea asociației este nemulțumitor, sugestia mea este ca atunci când se adresează autorității publice locale, proprietarul să facă trimitere la art. 58 (2) care reglementează faptul că ,,Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar...” De asemenea, proprietarul poate să solicite administrației publice locale să ia act de art. 102 (2) lit. (c) care prevede posibilitatea aplicării unei sancțiuni de la 2.500 la 5.000 RON pentru ,,neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator”

 

Florian Munteanu site manager

Alte Articole