DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Pentru că la adunarea generală, convocată la sfârșitul lunii septembrie 2022, nu s-a întrunit cvorumul necesar, reconvocarea s-a făcut pentru începutul lunii octombrie. Cu toate astea, cu ocazia adunării generale convocate în primă fază (deși nu a fost statutară), și-au depus candidatura 3 persoane pentru funcția de membru în cadrul comitetului executiv și o persoană pentru funcția de președinte. Ulterior, aceste persoane au fost votate în cadrul adunării reconvocate, în funcțiile pentru care și-au depus candidatura.
Partea amuzantă este că în adunarea generală reconvocată a fost realeasă și vechea componență a comitetului executiv, alcătuită dintr-un vicepreședinte și 4 membri, ajungându-se astfel ca din comitetul executiv să facă parte președintele asociației de proprietari, vicepreședintele comitetului executiv și 7 membri, această decizie fiind votată cu peste 95% din totalul voturilor exprimate 👉 conform Legii 196/2018, art. 54 (2): „Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci.”
Cu același procent a fost votată și hotărârea conform căreia se va încheia un contract de colaborare pentru servicii de consultanță juridică, ce va urma să fie achitat din fondul de penalități 👉 conform Legii 196/2018, art. 77 (3) „Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.”
Un alt punct de pe ordinea zi, votat cu o majoritate copleșitoare (doar 6 voturi împotrivă) a fost cel legat de aprobarea regulamentului condominiului, care ulterior a devenit anexă la contractele de vânzare-cumpărare încheiate între dezvoltatorul ansamblului rezidențial și proprietarii imobilelor.
Conform acestui regulament, asociația poate impune proprietarilor încărcarea listelor de plată cu sume ce prezintă un caracter retroactiv. În situația in care un proprietar nu declară numărul corect de persoane care locuiesc în apartamentul său, se va introduce în prima listă de întreținere totalul numărului de persoane din perioada prejudiciată, ca urmare a primirii de către asociația de proprietari a minim două declarații pe propria răspundere a doi proprietari din același imobil, iar pe următoarele liste de plată, numărul de persoane din declarații. Informațiile din declarațiile pe propria răspundere vor trebui să fie identice asupra numărului de persoane, dar și asupra perioadei în care asociația a fost prejudiciată. (ex: în apartamentul X locuiesc 3 persoane, de cel puțin 6 luni, se vor introduce 18 persoane din perioada prejudiciată + 3 persoane pentru luna în curs).
O altă prevedere din regulament este cea conform căreia proprietarii/rezidenții care încalcă prevederile regulamentului, sunt avertizați verbal sau în scris să înlăture aceste încălcări. Avertismentul scris va fi comunicat, personal de un reprezentant al administrației ansamblului rezidențial, prin poștă sau prin orice alt mijloc de comunicare prin care se poate confirma primirea acesteia. Se mai menționează că nerespectarea prevederilor regulamentului va constitui temei legal pentru administratorul ansamblului rezidențial, de a-i acționa in justiție pe cei ce se fac vinovați, în vederea recuperării daunelor.
Florian Munteanu, site manager