DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Este vorba despre o asociație ,,mamut” (situată întâmplător la nici 500 de metri de sediul furnizorului de utilități) ce este compusă dintr-un număr de 476 de proprietari, și care a acumulat constant datorii încă dinainte de anul 2010 la Radet Constanța (în faliment), dar și la noua societate Termoficare Constanța.
Deși de-a lungul timpului asociația de proprietari a făcut demersuri în instanță pentru recuperarea sumelor de la cei considerați vinovați și de la proprietarii restanțieri, acest lucru nu a fost posibil din cauza constatării pe parcursul procesului a lipsei unei părți de peste 40% din arhiva contabilă.
Spre exemplu, la sfârșitul anului 2015 asociația a fost somată de Radet Constanța în vederea debranșării, din cauza soldului acumulat până la acel moment, care depășea valoarea de 700.000 lei.
De asemenea în toamna anului 2012, asociația de proprietari a primit o somație în vederea debranșării și de la furnizorul de apă rece și a serviciilor de canalizare, din cauza unui debit de aproape 30.000 lei.
La nivelul lunii decembrie a anului 2023, asociația de proprietari înregistra o datorie cumulată de peste 910.000 lei constituită dintr-o restanță de peste 670.000 lei către Radet Constanța (în faliment), sumă la care se adăuga și datoria de peste 240.000 lei către Termoficare Constanța.
Din cauza restanțelor acumulate, la data de 06.12.2023 Termoficare Constanța a sistat furnizarea încălzirii și a apei calde menajere, ce a fost ulterior reluată la 2 zile diferență, asta după ce reprezentanții asociației au semnat două acorduri de eșalonare a datoriilor – primul a fost încheiat pentru suma de peste 670.000 lei, reprezentând creanțe aflate în patrimoniul Radet Constanța și care prevedea o eșalonare a datoriei pe o perioadă de 36 luni (3 ani), iar prin al doilea acord au fost oferite 6 luni de grație pentru achitarea restanței de peste 240.000 lei – sumă reprezentând contravaloarea facturilor fiscale și a penalităților calculate în anul 2023 - debit acumulat la Termoficare Constanța.
O altă solicitare a celor de la Termoficare a fost ca pentru a nu fi sistată din nou furnizarea serviciilor, asociația de proprietari să organizeze o adunare generală extraordinară pentru obținerea aprobării din partea membrilor proprietari privind graficul de rambursare a datoriilor înscrise în cele două acorduri încheiate - termenul limită oferit de cei de la Termoficare Constanța pentru comunicarea procesului verbal al adunării generale a fost stabilit pentru data de 27.12.2023.
Adunarea generală extraordinară reconvocată organizată la solicitarea celor de la Termoficare Constanța, a avut loc la data de 23.12.2023 și unde s-a luat hotărârea în sensul repartizării debitelor restante ale asociației în sarcina tuturor proprietarilor.
În urma acestei adunări generale și a hotărârii adoptate, unul dintre proprietari s-a adresat instanței și a cerut nulitatea absolută a hotărârii adunării generale, invocând nerealizarea procedurii de convocare a adunării generale prevăzută prin Legea 196/2018, mai exact convocarea fiind făcută doar printr-un anunț convocator - fără tabel de semnături și fără a se face dovada înștiințării prin poștă, respectiv printr-un borderou din care să rezulte că s-a procedat la comunicarea prin scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, a proprietarilor care nu au semnat tabelul convocator.
La finalul anului trecut Judecătoria Constanța a admis cererea proprietarului, reținând că în cauză nu s-a făcut dovada reconvocării proprietarilor, în condițiile legii și că afișarea la avizier a reconvocatorului adunării generale nu este suficientă pentru a se face dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 47(4) și 48(3) din Legea 196/2018, fiind astfel constatată nulitatea absolută a hotărârii adunării generale.
Hotărârea instanței nu a rămas definitivă, fiind atacată de asociația de proprietari printr-un dosar înregistrat în urmă cu câteva zile la Tribunalul Constanța - în momentul de față nefiind dat încă primul termen de judecată.
Florian Munteanu, site manager