DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
În iarna anului 2015, proprietarii din cadrul Asociaţiei Apateului 16 (formată din 5 scări de bloc) s-au trezit în luna decembrie fără apă caldă și căldură. Furnizorul le-a transmis că măsura debranșării a fost luată ca urmare a datoriilor acumulate, valoarea restanțelor ridicându-se la suma de 748.000 lei. Stupoarea proprietarilor a fost cu atât mai mare cu cât știau că plățile cotelor de întreținere fașă de asociație erau achitate la zi.
Trei săptămâni au stat zeci de familii de pe cele 5 scări în frig, până când proprietarii și-au asumat prin angajamente de plată achitarea datoriilor acumulate.
,,Trebuie să plătim facturile celor vinovați. Aproximativ 150 de lei pe lună."
,,Avem toţi chitanţe şi ne obligă să plătim. Dacă eu am chitanţele la zi, de ce nu îi ia pe cei care au furat?"
,,Suntem pensionari cu pensie mică şi e foarte greu să plătim iar acum, încă o dată." *, declarau unii dintre proprietari pentru digi.24.ro
Procesul a fost deschis la Judecătoria Oradea și a avut primul termen de judecată în data de 28.03.2018. Niciuna dintre cele două persoane suspectate de infracțiunea de delapidare nu a recunoscut furtul, ba mai mult în timpul audierilor s-a exprimat regretul că nu au fost făcute dispărute registrele contabile. Pe data de 30 decembrie 2019 instanța de fond a pronunțat sentința : ,,În temeiul art. 396 alin.1, 2 Cod de procedură penală condamnă pe inculpata BRÎNDUȘ MARIA la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare, în stare de detenție, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare ... aplică inculpatei Brînduș Maria pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b și g (dreptul de a ocupa funcția de administrator) Cod penal pe o durată de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale şi pedeapsa accesorie .... II. În temeiul art. 396 alin.1, 2 Cod de procedură penală condamnă pe inculpata VINTER STELA-CORINA la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare, în stare de detenție, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare ... aplică inculpatei Vinter Stela-Corina pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b și g (dreptul de a ocupa funcția de casier) Cod penal pe o durată de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale şi pedeapsa accesorie ... În temeiul art. 19, art. 25 alin.1 şi art. 397 Cod de procedură penală, cu referire la art.1357 şi urm. și art. 1382 Cod civil, admite, în parte, acţiunea civilă exercitată în procesul penal de către Asociația de Proprietari „Apateului 16” şi obligă pe inculpatele Brînduș Maria și Vinter Stela-Corina, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 613.963,60 de lei, cu titlu de daune materiale ... ”
La apelul deschis în data de 25.02.2020 de cele două inculpate, BRÎNDUȘ MARIA și VINTER STELA-CORINA, Curtea de Apel Oradea a dat primul termen de judecată pe data de 01.04.2020. Dosarul a fost finalizat 4 luni mai târziu, judecătorii respingând ca nefondate cererile formulate de apelante și menținând în totalitate dispozițiile din prima sentință.
Ulterior apelului, a mai fost deschis de fosta casieră a asociației un dosar având ca obiect contestația în anulare a deciziei penale pronunțată de Curtea de Apel Oradea, care a fost soluționat prin respingerea cererii ca fiind inadmisibilă.
,,Contestatoarea VINTER STELA-CORINA tinde să obțină o nouă rejudecare a cauzei, fiind în fapt în prezenţa unei veritabil apel deghizat, contestatoarea neinvocând nicio eroare de procedură în legătură cu exercitarea drepturilor sale procesuale ori referitoare la instanţa de judecată” – se arăta în soluția pe scurt a Curții de Apel Oradea.
Potrivit ebihoreanul.ro, fosta casieră a fost reținută la vama Borș, în timp ce încerca să fugă din țară: ,,Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri au preluat din P.T.F. Borș o femeie, de 52 de ani, din Oradea, pe numele căreia Judecătoria Oradea a emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnată tot la 2 ani si 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare", iar fosta administratoră s-a predat de bună voie, ambele fiind încarcerate în prezent la Penitenciarul Oradea în vederea executării pedepselor.
Florian Munteanu, site manager