DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Proprietarii din cadrul unei asociații din municipiul Timișoara, aflată pe b-dul Cetății, s-au trezit în vara anului 2022 că la una dintre cele 4 scări de bloc din care este format condominiul a fost ridicat ceasul apă caldă de către angajații Colterm, moment în care câțiva dintre locatari s-au autosesizat și au sunat furnizorul de utilități pentru lămuriri. Astfel proprietarii au aflat că toate cele 4 scări din care este formată asociația de proprietari au datorii semnificative la furnizorul de apă caldă și căldură.
După acest demers efectuat a fost contactat administratorul pentru a fi întrebat cu privire la situația în care se afla asociația, acesta arătându-se surprins de acest fapt; ulterior s-a luat legătura și cu președintele asociației, care nu știa din ce motiv s-a ridicat contorul de apă caldă, spunând că speră ca administratorul să nu fi făcut vreo prostie.
Cunoscându-se că în general toți proprietarii sunt cu cheltuielile de întreținere la zi, în concret conform listelor de plată afișate existând foarte puține persoane care figurau cu restanțe, au fost transmise cereri de informare în legătură cu eventuale debite restanțe la toți furnizorii cu care asociația avea încheiate contracte de prestări servicii, aflându-se astfel că existau datorii atât la Colterm, la Aquatim, cât și la Retim.
În urma obținerii acestor informații, la data de 22.06.2022 s-a convocat și a avut loc o adunare generală extraordinară a membrilor proprietari, ocazie cu care administratorul asociației de la acel moment (care tot în acea adunare a fost și demis) a recunoscut exact sumele de bani neachitate și faptul că nu a efectuat plățile pentru niciuna dintre scările blocului, deoarece avea nevoie de bani, pe care i-a folosit în scopuri personale, cu intenția ca pe viitor să-i înapoieze asociației, fapt care nu s-a mai realizat.
La momentul preluării gestiunii de către noul administrator s-a întocmit o situație cu toate facturile neachitate emise de furnizori pentru toate cele 4 scări de bloc, rezultând un total de 140.981,08 lei, cu mențiunea că 6 apartamente figurau cu datorii însumând un debit total de 2.457,6 lei, pentru toate celelalte apartamente fiind cheltuielile achitate la zi.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara s-a arătat că administratorul și-a însușit în perioada ianuarie 2021- iunie 2022 sume de bani din patrimoniul asociației, cauzând un prejudiciu în sumă de 137.393,15 lei. În cadrul procesului deschis ca urmare a trimiterii în judecată în baza dosarului de urmărire penală, administratorul și-a recunoscut și a regretat fapta pe care a comis-o (așa cum a fost ea descrisă în rechizitoriu), angajându-se să achite întregul prejudiciu creat asociației și fiind de acord să fie judecat în procedură simplificată.
Florian Munteanu, site manager