Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Peste jumătate dintre asociațiile de proprietari din Constanța nu au transmis datele de contact. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!
08 martie 2022

Peste 1.100 dintre asociațiile de proprietari din Constanța nu au transmis primăriei datele de contact

     Din totalul de 1.812 asociații de proprietari care se află în evidența Primăriei Municipiului Constanța, până în luna ianuarie a anului curent, doar pentru 708 dintre ele au fost depuse fișele cu datele de contact ale reprezentanților și administratorilor asociațiilor, deși sunt mai bine de 3 ani și jumătate de când aceste formulare ar fi trebuit transmise, în conformitate cu prevederile Legii 196/2018.

     Aceste informații reprezintă în mod oficial, căile de comunicare dintre inspectorii din cadrul departamentului specializat și reprezentanții asociațiilor de proprietari. Cumva paradoxal, la finalul ultimei perioade de depunere a situațiilor elementelor de activ și pasiv, administratorii furnizaseră pentru 1.499 dintre asociații respectivele documente.

     Prin prisma faptului că Primăria Constanța nu deține încă datele de contact a peste 60% dintre președinți, dar sunt depuse peste 80% dintre situațiile elementelor de activ și pasiv de către administratori, mă duce cu gândul că inspectorii din cadrul respectivului departament comunică mult mai eficient cu angajații asociațiilor decât cu reprezentanții lor. Chiar dacă timp de 17 ani funcționarii publici au eliberat atestate, practica de a comunica preponderent cu administratorii nu mai trebuie să fie una uzuală sau de preferat, iar discuțiile ar trebui să aibă loc (așa cum este normal) cu reprezentanții asociațiilor, chiar dacă Legiuitorul a prevăzut (prin bunăvoința lui) obligativitatea specializării doar a administratorilor (nu și a președinților).

     ,,1” - aceasta este cifra care reprezintă numărul răspunsurilor care au fost formulate (în medie) pe zi de către un inspector din cadrul departamentului specializat al Primăriei Constanța pe parcursul anului 2021. Mai important decât cantitatea este calitatea răspunsului oferit și a modului în care funcționarul public a înțeles să ofere sprijinul care i-a fost solicitat.

     Din punctul meu de vedere departamentul specializat din cadrul Primăriei Municipiului Constanța este departe de a gestiona derapajele care se comit în cadrul asociațiilor de proprietari din municipiu.

     Cu atât mai trist fiind faptul că 3 funcționari (doi juriști și un economist) au o vechime de peste 20 de ani în cadrul acelui serviciu, drept urmare și imaginea activității lor ar fi trebuit să fie cu totul alta. Bineînțeles că din discuție nu pot exclude și factorul politic, care a avut cu siguranță un rol important de jucat. Ca și precizare suplimentară, de 2 ani de când am început discuțiile cu inspectorii din respectivul serviciu, doi dintre șefii de departament nu și-au mai dorit această funcție, ajungându-se astfel la al treilea. Și asta în condițiile în care până în anul 2018, respectivul post fusese ocupat timp de aproximativ 15 ani de aceeași persoană.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole