DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Condominiul este definit la art. 2 h) și reprezintă ,,imobilul format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există ... cote-părți indivize de proprietate comună”.
La art. 104 (2) se precizează că ,,Asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi ... se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu prevederile prezentei legi. ”
* din art. 104 reiese clar că toate asociațiile de proprietari trebuie să se organizeze conform legii. Ceea ce-i lipsește însă acestui articol este perioada de timp în care le este permis asociațiilor să se reorganizeze - în lipsa precizării de ordin temporal nu poate exista nici sancțiunea . Neexistând sancțiune suntem în fața unei recomandări cu caracter imperativ, iar în general legile nu ar trebui făcute în spiritul de a recomanda, mai ales atunci când sunt reglementate chestiuni atât de importante.
Tabloul este completat de art. 13 (3): ,,Divizarea unei asociații de proprietari existente ...se face... cu acordul majorității proprietarilor din asociația ce urmează a se diviza.” - pe scurt, dacă faci parte dintr-o ,„mamut” și dacă vrei să respecți norma legală și să te organizezi pe un condominiu (deși nu te constrânge nimic să întreprinzi această acțiune), întâi de toate trebuie să-i rogi frumos pe reprezentanții asociației „mamă” să-ți dea voie să respecți legea.
Nu este o minunăție punerea în aplicare a Legii 196/2018?
Florian Munteanu, site manager