Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

o hotărâre de consiliului local nu poate completa sau modifica legea la care se raportează. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!
09 iulie 2022

O hotărâre de consiliului local nu poate completa sau modifica legea la care se raportează 

     Mai multe primării din țară au emis HCL-uri care, se poate spune, că iau forma unor norme de aplicare ale Legii 196/2018. Problema este că unele dintre reglementările regăsite în hotărârile de consiliu local vin în contradicție cu legea la care fac referire, în cazul de față Legea 196/2018.

     Importanța acestor HCL-uri este dată de faptul că activitatea funcționarilor publici din cadrul birourilor specializate este uneori ghidată de aceste prevederi de la nivel local, lăsându-se astfel în plan secund aplicarea normelor imperative prevăzute în Legea 196/2018. Constituția României prevede la Art.61 alin.(1) că: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.”

     Normele de tehnică legislativă (L.24/2000) stabilesc faptul că o hotărâre de consiliului local nu poate completa sau modifica legea la care se raportează, prin urmare o lege locală nu poate elimina total sau parțial / completa / schimba forma normei legale la care se raportează. Actele normative se elaborează în baza unei ierarhii, care are forma unei structuri piramidale în vârful căreia se află Constituția României, urmată de legile constituționale, legile organice, legile ordinare, ordonanțe și hotărâri ale Guvernului, hotărârile consiliului local aflându-se în mod evident sub aceste norme legale. Acest fapt este evidențiat de Art. 81(1) din Legea 24/2000, care spune că: ,,La elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziții se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior”, cu completarea de la alin. (2) al aceluiași articol care precizează că ,,Reglementările cuprinse în hotărârile consiliilor locale și ale consiliilor județene, precum și cele cuprinse în ordinele prefecților sau în dispozițiile primarilor nu pot contraveni Constituției României și reglementărilor din actele normative de nivel superior.”

     Prin urmare, cu toate că există legislație clară cu privire la ierarhizarea legilor, această temă fiind printre primele predate în cadrul facultăților de drept, uneori reglementările regăsite în HCL-uri care induc ideea unor ,,legi speciale / specifice” pe plan local și care sunt contrare legislației la care se raportează, în fapt nu sunt decât niște încălcări grosolane ale normelor legale în vigoare votate în parlament.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole