DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Pentru ca o hotărâre a adunării generale să nu-și mai producă efectele, ea va trebui anulată/modificată printr-o altă hotărâre a adunării generale sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
În ceea ce privește anularea în instanță a procesului verbal de adunare generală/a hotărârii sau hotărârilor unei adunări generale, după natura interesului ocrotit, nulitatea poate îmbrăca două forme și anume: absolută sau relativă.
Procesul verbal și hotărârile adunării generale ale asociației de proprietari au natura juridică a unui act de drept civil pentru care legea prevede respectarea unor condiții de valabilitate, atât de fond cât și de formă.
Conform articolului 1254 din codul civil, un contract lovit de nulitate absolută „este considerat a nu fi fost niciodată încheiat” și atrage după sine „desființarea actelor subsecvente încheiate în baza lui.” Atunci când nu poate fi determinat cu certitudine interesul ocrotit ca fiind unul general, de ordine publică, se va prezuma că se ocrotește un interes particular, de ordine privată, fapt pentru care și sancțiunea nulității trebuie să fie mai blândă, fiind vorba doar de o nulitate relativă.
Prin urmare, prevederile articolelor 29 alin. (2) și 52 alin. (1) din Legea 196/2018, în baza cărora un proprietar sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său sau care crede că i-au fost prejudiciate interesele, și care poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârilor adunării generale, ne pun în fața unei solicitări de nulitate relativă.
Florian Munteanu, site manager