Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Nesimțire, tupeu și aroganță: „ ... pentru nereguli și ilegalități există instituții de control abilitate ...” (Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe)
25 iunie 2023

Nesimțire, tupeu și aroganță 
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe: 
„Primăria nu are nicio calitate în cadrul Asociației. Iar pentru nereguli și ilegalități există instituții de control abilitate: OPC, Poliția Economică” 

     După informația recentă conform căreia 13 asociații de proprietari din municipiul Sfântu Gheorghe (jud. Covasna), urmează să fie debranșate de la serviciul public de alimentare cu apă după ce nu și-au respectat angajamentele de eșalonare a datoriilor, în ultimele zile a urmat o altă știre din care reieșea faptul că începând cu data de 26 iunie, alte 8 asociații de proprietari urmează să fie debranșate de la serviciul public de alimentare cu apă din cauza datoriilor acumulate, iar pentru asociațiile care și-au achitat parte din debite, urmează să fie reluat serviciul de furnizare a apei potabile.

     Problemele cu care se confruntă asociațiile de proprietari din Sfântu Gheorghe au fost prezentate și pe pagina de facebook a primăriei, existând la acea postare mai multe comentarii din partea proprietarilor, dar și o luare de poziție absolut halucinantă din partea primăriei.

     În cele ce urmează, prezint în integralitate atât comentariul venit din partea unui proprietar la respectiva postare, dar și reacția primăriei, care din punctul meu de vedere a fost una lipsită de bun simț, plină de tupeu și aroganță.

     Proprietar:  ,Da bine ca ați găsit soluția, de ce nu puneți asociațiile să calculeze corect plățile, d....u a mai văzut sa se bage dobândă la dobândă ... știți ca asta fac asociațiile și este caz penal pentru înșelăciune, știți pe d...u ca furați în echipă, de ce nu puneți un contabil abilitat să le calculeze la fiecare asociație plățile oamenilor jefuiți de asociații, asta este rușinea voastră a primăriei ca nu țineți sub control, ori sunteți grup organizat să jefuiți populația, una din doua! Dacă se ajunge în instanță mulți administratori de asociații vor fi găsiți vinovați, cum să calculezi tu dobânda la dobânda, nici băncile nu fac așa ceva!”

     Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe:  ,,Singurii care pot lua măsuri împotriva asociațiilor de proprietari sunt chiar proprietarii, pentru că ei sunt membrii asociației. Primăria nu are nicio calitate în cadrul Asociației. Iar pentru nereguli și ilegalități există instituții de control abilitate: OPC, Poliția Economică etc.”

     Văzând poziția primăriei și anume una de delimitare față de problemele cu care se confruntă proprietarii în cadrul asociațiilor, le-am reproșat că aruncă responsabilitatea în ceea ce privește controlul din cadrul asociațiilor de proprietari în sarcina altor instituții, deși în baza art.10 (4) departamentul specializat din primărie poate demara controale financiar - contabile din oficiu (sau la sesizarea unuia sau mai multor membri ai asociației) acolo unde se constată sau unde sunt sesizate probleme, aceasta fiind din punctul meu de vedere chiar o obligație morală, mai ales că peste 10% dintre asociațiile de proprietari din municipiu se confruntă cu sistarea serviciului de furnizare a apei potabile.

     În completare ar mai fi de menționat informațiile pe care mi le-a transmis Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în anul 2021: în municipiu funcționau 165 de asociații de proprietari - doar pentru 33 dintre ele se depusese (până în luna aprilie) situația soldurilor elementelor de activ și pasiv, iar la nivelul anului 2022 (până în luna mai), au fost depuse 52 astfel de situații, din departamentul specializat făcând parte la acel moment un singur funcționar public.

     Toate aceste date arată o detașare nepermisă a primăriei față de activitatea asociațiilor și implicit de problemele cu care se confruntă proprietarii.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole