DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Un proprietar a ajuns să dea în judecată asociația din care făcea parte întrucât în cadrul unei adunări generale s-a luat hotărârea ca pierderile de apă să fie repartizate în mod egal pe numărul de apartamente, această decizie fiind luată în baza considerentului că Legea 196/2018 nu definește și nici nu arată maniera în care cheltuielile privind pierderile de apă se repartizează proprietarilor, prin urmare adunarea generală poate stabili acest lucru, proprietarii putând alege una dintre următoarele modalități de calcul: pe consum, pe număr de persoane, în funcție de cota-indiviză sau pe număr de apartamente.
Susținerea proprietarului a fost că Hotărârea Asociației de Proprietari din data de 16.04.2022, prin care s-a decis împărțirea pierderilor de apă rece pe numărul de apartamente, este nulă de drept în conformitate cu prevederile art. 75(3), întrucât încalcă dispozițiile art. 82 din Legea 196/2018 potrivit căruia cheltuielile cu pierderile de apă rece trebuie să se împartă pe număr de persoane.
Instanța de judecată s-a pronunțat în sensul că pierderile de apă rece sunt cheltuieli ale asociației de proprietari ce nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte, prin urmare sunt incidente prevederile art. 82, astfel că în conformitate cu alin. (1) și (2), acestea urmează a fi repartizate proporțional cu numărul de persoane din condominiu. De asemenea instanța de judecată a mai învederat faptul că nu pot fi aplicabile dispozițiile art. 83, astfel încât aceste tipuri de cheltuieli să fie repartizate pe consumuri individuale, întrucât acestea privesc cheltuielile asociației de proprietari ce pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate în parte.
Astfel cererea proprietarului a fost admisă de către instanță, care s-a pronunțat în sensul anulării Hotărârii Asociației de Proprietari din data de 16.04.2022, stabilind prin această cale că pierderile de apă se repartizează în acord cu prevederile art. 82 din Legea 196/2018, respectiv pe număr de persoane.
Dacă pierderile de apă se repartizează în baza dispozițiilor art. 82 pe număr de persoane, rezultă că și diferențele de apă trebuie repartizate în aceeași manieră, întrucât sunt tot consumuri ce nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate în parte.
Florian Munteanu, site manager