Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Ignoranță sau rea credință? Primăria Constanța poate aplica sancțiuni de 16 ori mai mici decât prevede legea, administratorilor care nu dețin un atestat valabil
24 februarie 2025

Ignoranță sau rea credință? Primăria Constanța poate aplica sancțiuni de peste 16 ori mai mici decât prevede legea, administratorilor care nu dețin un atestat valabil

     Deținerea unui atestat valabil de către o persoană care desfășoară activitatea de administrare condominii este una dintre condițiile impuse de Legea 196/2018. Prestarea serviciilor de administrare fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64 din Legea 196/2018 (deci inclusiv a celor referitoare la obligația deținerii atestatului, eliberat în condițiile legii), se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.

 

Legea 196/2018 - privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor

Art. 64 (1) Administrarea condominiului poate fi realizată de către persoane fizice, persoane fizice autorizate, sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii.

             (10) Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis.

             (11) Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determină automat imposibilitatea exercitării activității de administrare a condominiilor.

 

Art. 102(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni: q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64;

               (2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează: d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;

 

Obs.: deși serviciile specializate care au rolul de a sprijini, îndruma și controla asociațiile de proprietari ar trebui să aplice aceste prevederi, Primăria Municipiului Constanța (printr-un document din anul 2018) nu recunoaște că există sancțiuni prevăzute de Legea 196/2018, înțelegând astfel să emită un regulament prin care stabilește de la sine putere sancțiuni de peste 16 ori mai mici în cazul aplicării cuantumului minim și de 10 ori mai mici în cazul pragului maxim, pentru persoanele care desfășoară activități de administrare în cadrul asociațiilor de proprietari și nu dețin un atestat valabil.

 

HCL 393/2018  - Regulamentul privind activitățile de administrație social- comunitară

Art. 13(1) Calitatea de administrator de condominii se dovedește prin atestatul valabil al persoanei fizice care deține certificat de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii și îndeplinește condițiile legale [a momentul eliberării atestatului.

Art. 14(1) Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii și se afișează, prin grija administratorului, [a avizier, la data intrării în vigoare a contractului de administrare.

Art. 7(2) Administratorul are următoarele obligații: a) să depună toate documentele necesare sau/şi solicitate pentru preschimbarea atestatului cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea valabilității acestuia;

 

Art. 15 (1) Constituie contravenții în domeniul relației cu membrii și asociațiile de proprietari, următoarele fapte: a) nerespectarea ori neîndeplinirea obligațiilor și a atribuțiilor prevăzute de prezentul regulament.

              (2) Contravențiile prevăzute la alin, (1) se sancționează după cum urmează: b) faptele de la lit. a), e) și g) se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1000 lei;

 

Obs.: chiar dacă fapta nu este prevăzută clar de articolul în baza căruia se poate aplica sancțiunea, nedeținerea unui atestat valabil încalcă prevederile art. 13(1) sau după caz, art. 14(1) și art. 7(2), prin urmare sunt aplicabile prevederile art. 15(1) lit. a) coroborat cu art. 15(2) lit b).

P.S. 1) Motivele pentru care o persoană care desfășoară servicii de administrare condominii, nu deține un atestat sau nu la reînnoit în condițiile legii, pot ține de:

a) neglijență;

b) nu dorește obținerea unui atestat – fără a avea un motiv anume, fiind suficient doar faptul că nu i s-a solicitat niciodată;

c) nu poate să obțină/reînnoiască un un astfel de document întrucât are fapte de natură penală înscrise în cazierul judiciar.

 

P.S. 2) O modificare a legislației în vigoare printr-o hotărâre de consiliu local în sensul micșorării unei sancțiuni de peste 16 ori, duce în primul rând la un posibil și probabil prejudiciu adus bugetului local, dar în același timp și la încurajarea desfășurării unor astfel de activități, fără respectarea prevederilor legale, în condițiile în care există posibilitatea ca persoane cu antecedente penale care nu dețin un atestat valabil să presteze servicii de administrare, și care dacă ar fi identificate ar putea să fie sancționate pentru o astfel de faptă cu suma de 300 lei (putând achita 150 lei în termen de 15 zile), ceea ce pe lângă faptul că este profund ilegal, este și complet imoral având în vedere gravitatea unei astfel de fapte.

 

PS. 3) Din punct de vedere legal, administrațiile autorității publice locale nu pot acționa decât în temeiul legilor la care se raportează, inclusiv cu privire la respectarea normelor de tehnică legislativă. Potrivit Legii nr. 24/2000 un act inferior nu poate fi aplicat în desconsiderarea unui act cu o forță superioară, de unde rezultă că hotărârile de consiliu local nu pot modifica sau completa o normă care se situează pe una din treptele superioare ale ierarhiei legilor.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole