Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

În cadrul unei A.G. s-a hotărât că președintele își poate delega atribuțiile către administratorul asociației. Susținem informarea proprietarilor!
14 februarie 2023

Hotărârea adunării generale: administratorul asociației, reprezentant legal cu puteri depline

     În cadrul adunării generale ordinare a unei asociații de proprietari compusă din 75 de apartamente, s-a luat hotărârea conform căreia președintele asociației își poate delega atribuțiile către administrator, pentru o perioadă de timp nedeterminată. În baza hotărârii adunării generale a fost încheiat un act notarial în care administratorul asociației este menționat ca fiind reprezentant legal cu puteri depline, precizându-se că acesta va răspunde față de președinte conform Legii 287/2009 privind Codul Civil.

     Este evident că hotărârea asociației și orice act încheiat în baza ei este lovit de nulitate întrucât articolul 56 (1) din Legea 196/2018 prevede că președintele asociației de proprietaripoate delega, pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuțiile sale unui membru al comitetului executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică.”

     Legea 196/2018 delimitează cele două funcții, președintele asociației de proprietari având rol de reprezentare, iar administratorul de execuție. Administratorul este angajat de către asociația de proprietari prin comitetul executiv în vederea prestării serviciilor de administrare, de gestionare a fondurilor bănești și (după caz) a bunurilor materiale, în timp ce președintele este ales în adunarea generală pentru a reprezenta interesele legitime ale proprietarilor în legătură cu proprietatea comună, în raport cu terții și cu instituțiile statului.

     Prin procura încheiată la notar se autentifica hotărârea asociației de proprietari referitoare la faptul că președintele, în baza hotărârii adunării generale și a contractului de mandat, împuternicește administratorul să reprezinte cu puteri depline asociația de proprietari, să semneze în numele asociației, și să facă actele juridice și faptele materiale conexe acestora, după cum urmează:

  • să reprezinte asociația în relația cu judecătoria;
  • să reprezinte asociația în relația cu Administrația Finanțelor Publice;
  • să reprezinte asociația în relația cu orice departament al primăriei;
  • să reprezinte asociația în relația cu instituțiile furnizoare de utilități;
  • să semneze și să depună cererile asociației de proprietari în vederea obținerii exemplarelor conform cu originalul a încheierilor judecătorești, a certificatului fiscal și alte altor acte conform cu originalul ale asociației de proprietari sau să obțină orice alte documente în interesul acesteia.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole