DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
„Instituțiile publice, asociațiile de proprietari și persoanele fizice sau juridice au următoarele obligații: să efectueze lucrările de întreținere și curățenie a imobilelor aflate în proprietate sau în folosință, precum și a împrejmuirilor acestora .... perimetrul aflat în întreținerea asociațiilor de proprietari/operatori economici, îl reprezintă suprafața de spațiu verde tangentă imobilului aflat în proprietatea sau în folosința acestora până la intersecția cu un trotuar, alee, strada, bulevard. Limita de demarcație o reprezintă jumătatea distanței dintre blocuri/imobile aparținând unor asociații diferite/operatori economici.”, sancțiunea stabilită în cazul neîndeplinirii obligațiilor fiind de la 1.000 la 2.500 lei.
Practic, în baza acestei hotărâri, asociațiile de proprietari au fost constrânse ca din propriile resurse să se ocupe de salubrizarea și întreținerea spațiilor dintre/de lângă blocuri, terenuri aflate în proprietate publică, asta deși în mod normal asociațiile de proprietari nu pot fi obligate să întrețină curățenia pe o proprietate care nu le aparține. Cu siguranță acest lucru (dacă s-ar fi vrut) s-ar fi putut realiza prin motivarea asociațiilor de proprietari, așa cum se întâmplă și în alte orașe, nicidecum prin obligarea lor.
La nici o lună de la emiterea HCL 77/2021, Primăria Municipiului Constanța prin Direcția Generală de Poliție Locală, a notificat mai multe asociații de proprietari, în vederea întreținerii spațiilor verzi din jurul blocurilor.
Direcția Generală de Poliție Locală Constanța a trimis notificările în baza HCL 184/2013, care nu mai era în vigoare la data transmiterii acestora. Să nu fi știut reprezentanții poliției locale de existența noului HCL?
Cel mai probabil, pentru a fi disipată responsabilitatea cu privire la adoptarea și punerea în aplicare a unor astfel prevederi abuzive, dar poate și pentru că sancțiunea era mai mică (respectiv de la 500 la 1.000 de lei) în comparație cu cea aflată în vigoare, în notificările transmise către asociațiile de proprietari se făcea trimitere la prevederile Hotărârii de Consiliului Local cu nr. 184/2013, care își încetase aplicabilitatea o dată cu intrarea în vigoare a HCL 77/2021. La fel de bine s-ar fi putut face trimitere și la HCL 10/2009 (bineînțeles, anulat și el) pentru că și acolo existau mențiuni în legătură cu asigurarea curățeniei în jurul blocurilor de către asociațiile de proprietari/locatari.
Inclusiv primarul Constanței, Vergil Chițac, a apărut într-o conferință de presă în care a menționat că încă din anul 2013 exista o hotărâre de consiliu local, care prevedea același lucru, precizând că va trebui identificată o formă prin care asociațiile de proprietari să fie ajutate să întrețină spațiile verzi. Și culmea este că, primarul liberal a reușit să găsească formula prin care să „ajute” asociațiile de proprietari care erau obligate să presteze o activitatea ce în niciun caz nu ar fi trebuit să le revină - ca atare a propus ca începând cu anul 2022, să fie percepută o taxă de amenajare și întreținere a spațiilor verzi, în valoare 50 de lei de persoană/pe an.
Gluma sinistră a fost oprită în ședința extraordinară de consiliu local din data de 28.12.2021, când a fost dat vot majoritar pentru anularea acestei taxe; singurii care i-au ținut partea primarului liberal, au fost bineînțeles consilierii PNL.
După ce i-a fost respinsă aberația pe care a propus-o, Vergil Chițac a declarat că taxa privind întreținerea spațiilor verzi a avut ca rațiune eliminarea din sarcina asociațiilor de proprietari de a îngriji spațiile verzi din jurul blocurilor.
Dacă taxa ar fi fost adoptată s-ar fi ajuns ca prin cele două HCL-uri ce s-ar fi aflat în vigoare, pe de o parte asociațiile de proprietari să aibă obligația întreținerii spațiilor verzi din jurul blocurilor, iar pe de altă parte, persoanele fizice să suporte o taxă separată pentru prestarea aceluiași serviciu.
În loc ca primarul Constanței să fi fost mai degrabă interesat de dezastrul numit „Biroul de Sprijinire și Îndrumare Asociații Proprietari” din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, printre ale cărui preocupări se află inclusiv apărarea unor fapte asupra cărora ar fi putut plana cu ușurință suspiciunea rezonabilă de a se încadra în sfera penalului - mai exact de delapidare, se observă cum edilul este interesat mai degrabă de modalitatea prin care mai pot fi instituite noi responsabilități (ilegale) asociațiilor de proprietari.
Întreaga poveste s-a încheiat în mod oficial de către Primăria Municipiului Constanța, la distanță de aproape un an și jumate după ce a fost generată, prin hotărârea de consiliu local cu numărul 406/31.08.2022, prin care a fost modificat articolul din HCL 77/2021, care făcea trimitere la asociațiile de proprietari, în sensul scoaterii acestora din contextul îngrijirii și întreținerii spațiilor verzi din jurul blocurilor.
Înainte de a emite un astfel de HCL și implicit de a fi demarată o astfel de acțiune, în Primăria Municipiului Constanța ar fi trebuit să se realizeze că în primul rând nu există niciun motiv pentru care o entitate privată să fie obligată să întrețină o proprietate publică, iar în al doilea rând ar fi trebuit să se cunoască prevederile Legii 273/2020 - pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care la articolele 12 și 13 precizează că pentru întreținerea, curățenia, înfrumusețarea localităților, integral sau parțial prin contribuția cetățenilor este nevoie ca astfel de obiective să fie stabilite numai în urma aprobării lor în cadrul unui referendum local, organizat în condițiile legii.
Florian Munteanu, site manager