Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

HCL 393/2018, prima lovitură dată de Primăria Constanța, drepturilor proprietarilor din condominii, de la intrarea în vigoare a Legii 196/2018
28 august 2023

HCL 393/2018, prima lovitură dată de Primăria Constanța, drepturilor proprietarilor din condominii, de la intrarea în vigoare a Legii 196/2018

     La doar o lună după intrarea în vigoare a Legii 196/2018, Primăria Municipiului Constanța a emis una dintre cele mai abuzive hotărâri de consiliu local în raport cu actul normativ anterior precizat, evident îndreptată împotriva drepturilor proprietarilor din condominii, cel mai probabil modelul fiind preluat pe linie politică.

     Spre exemplu, același tipar a fost utilizat și s-au emis hotărâri similare de consiliu local și de către Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Municipiului Mangalia sau de Primăria comunei Ștefăneștii de Jos (jud. Ilfov).

     Ca fapt divers, Primăria Municipiului Tulcea și Primăria comunei Ștefăneștii de Jos, au preluat un model în care se află și tipurile de documente care se întocmesc o dată cu demararea procedurii privind efectuarea controlului economico-financiar de către primărie, în conformitate cu prevederile art. 10(4) din Legea 196/2018, în timp ce la modelul preluat de Primăria Municipiului Constanța și Primăria Municipiului Mangalia nu se regăsesc anexate aceste formulare.

     În esență, acest model de HCL încalcă mai multe prevederi ale Legii 196/2018.  

     Una dintre anexele pe care le conține, îi obligă pe reprezentanții asociațiilor de proprietari să declare primăriilor nu mai puțin de 33 de tipuri de date de identificare și de structură/componență a asociațiilor de proprietari, unele dintre acestea fiind extrem de utile politicienilor în preajma alegerilor. Printre aceste date se află:

  • numărul proprietăților individuale (apartamente sau spații cu altă destinație) – pentru fiecare scară de bloc se cere evidențiere separată
  • numărul membrilor asociației;
  • numărul de persoane din cartea de imobil;
  • numărul de persoane din ultima listă de plată.                                                                                                                  

     Ca nu cumva să le scape posibilitatea de a obține aceste date, a mai fost adăugat și articolul prin care administratorul este obligat să le comunice, dacă asociația de proprietari nu are președinte.

     În mod evident, nu se putea fără o sancțiune: „necomunicarea ori comunicarea cu întârziere compartimentului specializat, a formularului prevăzut la Anexa 1 sau a datelor de contact actualizate ca urmare a modificărilor ulterioare ” ... se sancționează cu amendă de la 300 la 1000 lei.

     Conform aceluiași model de HCL, controlul în cadrul asociațiilor de proprietari se exercită numai după efectuarea de către cenzor a verificării gestiunii financiar - contabile și comunicarea raportului/procesului - verbal cu rezultatele acestei verificări compartimentului specializat și numai dacă proprietarii au depus contestație cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, la președintele asociației, în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată, acest fapt fiind clar împotriva drepturilor proprietarilor din condominii.

     De asemenea prin acest tip de HCL s-a lucrat puternic și la modificarea valorii amenzilor (așa cum sunt prevăzute în Legea 196/2018), astfel  se sancționează cu o amendă de până la 5 ori mai mică, nedepunerea la timp de către administratorii de condominii a situației elementelor de activ și pasiv, la fel  și refuzul de a pune la dispoziția reprezentanților administrațiilor publice locale documentele și informațiile solicitate cu privire la activitatea asociației de proprietari. De exemplu, obstrucționarea sau eschivarea de la controlul financiar și/sau refuzul de a pune la dispoziția reprezentanților administrațiilor publice locale, documentele și informațiile solicitate cu privire la activitatea asociației de proprietari, în baza art.102. (1) e) coroborat cu art.102. (2) c) din Legea 196/2018, se sancționează cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei, nu așa cum este prevăzut în aceste HCL-uri, cu sancțiuni pornind de la 500 lei.

     Extrase din HCL 393/2018 (prima lovitură dată de Primăria Constanța, drepturilor proprietarilor din condominii):

   „Controlul se execută numai după efectuarea de către cenzor a verificării gestiunii financiar - contabile și comunicarea raportului/procesului - verbal cu rezultatele acestei verificări compartimentului specializat.”

   „Controlul asupra activității financiar-contabile, din oficiu ori la solicitarea unui sau mai multor membri ai asociației de proprietari, se poate efectua numai dacă aceștia au depus contestație cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, la președintele asociației, în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată.”

 

     Legea 196/2018, art. 10(4):

   „Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari.”

     HCL 393/2018– prevederi abuzive:

     Comitetul executiv:

- preia toate obligațiile administratorului și își asumă răspunderea acestuia pe perioada cât asociația nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze;

- prezintă compartimentului specializat toate documentele, în original și copie, precum și toate datele sau informațiile solicitate în vederea efectuării controlului sau clarificării unor situații.

     Administratorul are următoarele obligații:

- să prezinte compartimentului specializat toate datele sau informațiile solicitate în vederea efectuării controlului sau clarificării oricăror situații;

- să întocmească și să prezinte relații scrise la cererea organelor de control, să ia toate măsurile necesare pentru remedierea deficiențelor constatate;

- dacă asociația de proprietari nu are președinte, să comunice compartimentului specializat ... (să comunice cele 33 de tipuri de date de date identificare și de structură/componență a asociațiilor de proprietari) ... cu ocazia modificărilor survenite în cadrul asociației, în termen de cel mult 30 de zile după data modificării.

 

     Cenzorul/comisia de cenzori are următoarele obligații:

- prezintă compartimentului specializat toate documentele, în original și copie, precum și toate datele sau informațiile solicitate în vederea efectuării controlului sau clarificării oricăror situații;

- execută controlul asupra activității financiar contabile din oficiu sau la cererea președintelui, comitetului executiv, inspectorilor compartimentului specializat, precum și la cererea unuia sau mai multor proprietari membri ai asociației;

- execută controlul asupra activității financiar contabile din oficiu sau la cererea președintelui, comitetului executiv, inspectorilor compartimentului specializat, precum și la cererea unuia sau mai multor proprietari membri ai asociației.

 

     Concluzionând, chiar dacă unele dintre prevederi ar putea părea „inofensive” sau (unele dintre ele) bine intenționate, acestea nu fac decât să încalce prevederile Legii 196/2018, ceea ce în definitiv nu poate duce decât la rezultate ce vor fi în detrimentul drepturilor proprietarilor.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole