Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Funcționar public din cadrul Serviciului Asociații Proprietari al Primăriei Municipiului Iași, ales președinte într-o asociație de proprietari din municipiu
12 septembrie 2024

Funcționar public din cadrul Serviciului Asociații Proprietari al Primăriei Municipiului Iași, ales președinte într-o asociație

     Într-o asociație de proprietari din Iași a fost ales în funcția de președinte unul dintre funcționarii publici ce are calitatea de consilier în cadrul Serviciului Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Iași. Acest fapt reiese din declarațiile de avere completate și depuse de respectivul funcționar în anii 2023 și 2024, unde la secțiunea de activități este menționată funcția deținută în respectiva asociație de proprietari și anume cea de președinte.

     Din ceea ce reiese de pe portalul instanțelor de judecată, nu se poate spune că activitatea asociației respective a fost una lipsită de probleme, în sensul că au găsite nereguli și aplicată cel puțin o sancțiune administratorului, care în momentul de față a sesizat instanța de judecată în vederea anulării procesului verbal de sancționare. Fostul președinte (cel înlocuit de către)  funcționarul public a fost și el sancționat de două ori cu câte 2.500 de lei în anul 2021 de către Primăria Municipiului Iași.

     Astfel, la data de 02.02.2021 a fost aplicată o primă sancțiune pentru că reprezentantul asociației nu a pus la dispoziția unui proprietar copii după documentele solicitate prin adresele înregistrare la asociație în datele de 08.10.2020, respectiv 22.10.2020. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că la data de 18.12.2020, Primăria Municipiului Iași mai aplicase un avertisment aceluiași președinte întrucât nu a respectat măsurile dispuse de agenții constatatori, tot ca urmare a unor sesizări transmise primăriei.

     O a doua sancțiune în valoare de 2.500 lei a fost aplicată la data de 31.03.2021, întrucât președintele nu a dat curs în termenul legal la două sesizări ale aceluiași proprietar depuse și înregistrate la asociație în data de 28.01.2021, prin care solicita din nou copii ale unor documente aparținând asociației Răspunsul a venit în data de 10.03.2021 (după două luni de la solicitare) și în care reprezentantul asociației preciza că toate documentele solicitate pot fi studiate la sediul asociației, conform hotărârii adunării generale (ceea ce contravine Legii 196/2018), deci fără ca nici de această dată răspunsul să conțină copiile documentelor solicitate de proprietar, asta deși președintele tocmai ce primise o sancțiune și tot din cauza unei situații similare.

     Pentru ambele procese verbale de președintele a cerut instanțelor de judecată anularea lor, invocând diverse motive printre care și multitudinea de sesizări transmise de proprietar, mai exact exercitarea abuzivă a drepturilor în calitate de petiționar, (fapt ce nu a putu fi dovedit în instanță). Atât Judecătoria cât și Tribunalul Iași au respins cererile de anulare a celor două procese verbale, menținând astfel sancțiunile aplicate fostului președinte.

     Este clar că aceste fapte nu arată o funcționare normală a asociației de proprietari, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Cu toate acestea, consider inoportună și neavenită candidatura și alegerea în funcția de președinte al asociației a unui funcționar public, cu atât mai mult care unul care își desfășoară activitatea în serviciul specializat privind relaționarea cu asociațiile de proprietari. Din punct de vedere legal, înțeleg că a fost emis un punct de vedere de către Agenția Națională de Integritate din care nu a reieșit existența unui conflict de interese.

     Cu siguranță s-ar fi putut identifica o altă modalitate (nu printr-o implicare atât de directă) în ceea ce privește susținerea proprietarilor, prin care aceștia să reușească să redreseze situația (mai mult sau puțin gravă) din punct de vedere al activității de administrare și reprezentare cu care s-a confruntat asociația de proprietari.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole