DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
În ceea ce privește administrația publică locală, mare parte dintre inspectorii cu atribuții pe Legea 196/2018 nu vor sau nu știu cum să-și facă treaba și de cele mai multe ori prin acțiunile lor, nu apără nicidecum drepturile și interesele legitime ale proprietarilor. Situația este și mai complicată în ceea ce privește adresele primite din partea asociației și asta pentru că potrivit prevederilor Legii 196/2018, președintele (fiind cel care trebuie să răspundă sesizărilor) nu are obligativitatea urmării vreunui curs în ceea ce privește modalitatea în care ar trebui să-și îndeplinească atribuțiile pe care i le conferă legislația în vigoare, de unde rezultă că sunt șanse destul de mari ca proprietarul să primească un răspuns care nu-l va mulțumi.
Soluția pe care o văd este formată din două componente:
- alternativa angajării unui Președinte/Manager Extern;
- înființarea Biroului Unic.
A) Președintele / Managerul Extern trebuie adăugat în lege ca și alternativă! El trebuie în mod obligatoriu să fie profesionalizat! Dacă proprietarii nu doresc să acceseze această variantă, atunci asociația poate fi reprezentată de un membru delegat (ales dintre membrii CEX), în acest sens neexistând obligativitatea urmării vreunui curs, dar răspunderea privind activitatea de reprezentare va aparține întregului comitet. Alternativa președintelui / managerului extern va rezolva și situația în care niciunul dintre proprietari nu va dori să-și asume funcția de reprezentare în cadrul asociației.
B) Biroul Unic - structură care ar putea funcționa în cadrul unui minister și a cărui principal rol ar fi să emită și să implementeze proceduri de aplicare unitară a legii asociațiilor de proprietari de către departamentele specializate din cadrul primăriilor. În felul acesta, indiferent din ce colț al țării proprietarul va face o sesizare, răspunsul primit va putea avea un grad sporit de predictibilitate. O altă funcție importantă a Biroului Unic ar fi aceea de control, această activitate putând fi efectuată din oficiu sau în urma sesizărilor primite.
Florian Munteanu, site manager