Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Un proprietar a atacat în instanță mai multe hotărâri AG prin care s-a decis ca sumele pentru fondul de reparații să fie repartizate în mod egal pe apartament
01 iulie 2024

Efectele repartizării ilegale a sumelor privind fondul de reparații

     Un proprietar care a considerat că sub umbrela asociației se strâng și se utilizează în mod discreționar sume de bani contrar legii, a atacat în instanță hotărâri ale mai multor adunări generale prin care s-a decis ca în privința colectării și repartizării sumelor pentru fondul de reparații, acestea să se facă în mod egal pe unitate unitate imobiliară (pe apartament), deci fără a se ține cont de cota parte indiviză / suprafața înscrisă in acordul de asociere sau în cartea funciară. Susținerea respectivului proprietar fiind că aceste decizii au fost votate preponderent de membrii asociației care dețin apartamente cu suprafețe mari, care au reușit în acest fel să-și diminueze cotele de contribuție față de obligațiile legale.

     În plan concret, proprietarul a cerut instanței de judecată anularea a nu mai puțin de 5 hotărâri ale unor adunări generale desfășurate într-o perioadă de 3 ani (07.06.2020, 25.10.2020, 07.09.2021, 17.03.2022, 04.06.2023) prin care se stabilea ca fondul de reparații să fie colectat și repartizat în mod egal pe unitate imobiliară. Al doilea capăt de cerere formulat a fost legat de obligarea asociației de proprietari la recalcularea fondului de reparații în raport cu cota parte indiviză pe toată perioada celor 3 ani, conform legislației în vigoare.

     Deși după alegerea unor noi organe de conducere, într-o adunare generală convocată la data de 19 martie 2023, proprietarii au decis cu unanimitate de voturi intrarea în legalitate a asociației în privința repartizării cheltuielilor privind fondul de reparații conform suprafețelor utile și a cotelor părți indivize, inclusiv recalcularea contribuțiilor din anii anteriori, hotărâre ce nu a produs niciun efect până la momentul deschiderii acțiunii în instanță.

     Obținerea proceselor verbale a celor 5 adunări generale și implicit a hotărârilor atacate în instanță a fost una anevoioasă, întrucât reprezentanții asociației nu au dat curs solicitărilor proprietarului de a-i transmite copii după aceste documente, decât după ce acesta a sesizat Serviciul de Îndrumare si Control Asociații de Proprietari din cadrul primăriei, inspectorii din cadrul acestui departament solicitând președintelui asociației să comunice proprietarului procesele verbale pe care le-a cerut, asociația să respecte prevederile legale în ceea ce privește repartizarea fondului de reparații și să recalculeze sumele de plată pe baza cotelor părți indivize.

     Conform art. 72 alin 2 lit. c și alin. 3 din Legea 196/2018 - Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele: cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale; alin.(3) - Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept; de asemenea potrivit art. 85: Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună ...

     Având în vedere dispozițiile legale, instanța de judecată a reținut că cele 5 hotărâri ale adunărilor generale sunt nule de drept în ceea privește modalitatea de repartizare a fondului de reparații, aceasta făcându-se cu încălcarea prevederilor legale și fără a se tine cont de cota parte indiviză aferentă fiecărei unități imobiliare, prin urmare a admis capătul de cerere în privința de anulării lor, cât și pe cel referitor la recalcularea sumelor în funcție de cota parte indiviză aferente fondului de reparații care au fost repartizate proprietarilor parcursul celor 3 ani, în mod egal pe unitate imobiliară.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole