DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Prin urmare, ordonanța președințială este o cale specială care se utilizează atunci când există o aparență de drept, în temeiul căreia instanța de judecată poate dispune măsuri în cazuri urgente și care vor produce efecte juridice doar cu caracter temporar până când litigiul va fi rezolvat printr-o hotărâre definitivă, pe calea clasică a unui proces civil.
Astfel, în cadrul unei adunării generale extraordinare s-a hotărât revocarea din funcția de președinte a proprietarului ce o deținea în acel moment, retragerea dreptului de semnătură în bancă și invitarea acestuia în vederea predării documentelor, a cheilor și ștampilelor aparținând asociației.
Având în vedere faptul că fostul președinte nu s-a prezentat pentru a preda înscrisurile și bunurile amintite anterior și nu a înțeles să dea curs solicitărilor legale care i s-au înaintat, prin cererea de ordonanță preşedinţială, asociația de proprietari a solicitat instanței de judecată să dispună predarea către noii reprezentanți a cheilor de acces în sediul asociației, a cheii de la cutia poștală și a tuturor documentelor aparținând asociației precum și a ștampilelor acesteia.
În cazul de față aparența dreptului este constituit de faptul că la nivelul asociației există o nouă conducere care trebuie să aibă la îndemână toate actele și mijloacele necesare pentru a coordona buna desfășurare a activității asociației de proprietari.
Admiterea unei cereri de ordonanţă preşedinţială este condiţionată inclusiv de existența unei situații cu caracter urgent. Condiţia urgenţei este îndeplinită în speța prezentă de necesitatea gestionării activităţii asociaţiei de proprietari, care are un caracter permanent dat fiind faptul că în fiecare lună trebuie strânse fondurile necesare în vederea achitării facturilor emise de către furnizorii de utilităţi precum și a cheltuielilor asociației de proprietari. De asemenea mai există o natură urgentă în ceea ce privește predarea provizorie a respectivelor bunuri și documente pentru a nu mai putea fi folosite de vechea conducere în raporturile cu terții care nu cunosc schimbările produse la nivelul structurii de reprezentare şi pentru a nu se cauza astfel prejudicii asociației de proprietari, mai ales a fondurilor bănești ale acesteia.
Prin prisma îndeplinirii tuturor elementelor de drept, instanța de judecată a admis cererea asociației de proprietari și l-a obligat pe fostul președinte, ca până la soluționarea prin hotărâre definitivă a dosarului având ca obiect „obligația de a face”, să predea actualilor reprezentanți ai asociației ce reies în baza procesului verbal al ultimei adunări generale, cheile de acces în sediul asociației și de la cutia poștală, ștampilele și toate documentele pe care le are în posesie și care fac parte din arhiva asociației de proprietari.
Florian Munteanu, site manager