DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Parte din răspunsuri au sunat în felul următor:
1. Primăria Focșani: ,,În anul curent, o singură asociație de proprietari a depus la zi situația soldurilor elementelor de activ pasiv”
- mă întreb, oare nu ți se blochează mâna când scrii că în municipiul Focșani sunt 951 de asociații de proprietari și declari la mijlocul lunii aprilie că a fost depusă o singură situație a elementelor de activ și pasiv ? Legat de măsurile pe care le-au luat pentru a crește rata de depunere au spus că : ,,Administratorii asociațiilor de proprietari au fost informați că sunt obligați să obțină, până la data de 1 ianuarie 2022, certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator de condominii. ” - chiar așa, ce m-aș fi făcut fără o asemene precizare?
2. Primăria Alexandria: ,,Situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv se depune semestrial, iar în cazul în care nu se vor depune de către asociațiile de proprietari la termen, vor fi făcute solicitări către cei care nu le depun, aducându-le la cunoștință obligativitatea depunerii acestora.” - nu știu pe d-voastră, dar pe mine m-au lămurit în totalitate legat de numărul situațiilor depuse și cu atât mai mult despre măsurile pe care le-au luat.
3. Primăria Galați: ,,Majoritatea asociațiilor de pe raza municipiului Galați au depus situațiile elementelor de activ și pasiv ”
4. Primăria Vaslui: ,,Situațiile elementelor de activ și pasiv au fost depuse de majoritatea asociațiilor în conformitate cu prevederile legale”
- sintagma ,,majoritatea” face referire la un procent care variază între 50%+1 și 99,(9) %, practic m-au lăsat pe mine să aleg cam ce marjă îmi convine, iar legat de aspectul ce ține de măsurile luate, nu au făcut nicio precizare.
5. Primăria Slobozia: ,,Ținând cont de faptul că situația soldurilor elementelor de activ și pasiv pentru anul 2021 au fost depuse 21 de situații ” (dintr-un total de 300 de asociații). Partea interesantă este atunci când se precizează că: ,,În cazul nedepunerii situației soldurilor elementelor de activ și pasiv, Autoritatea Publică Locală nu are pârghii de constrângere a asociațiilor de proprietari.” - acest punct de vedere vine în contrapondere cu cel al Primăriei Tulcea, care spune (legat de problemele regăsite în situațiile elementelor de activ și pasiv) că ,,acolo unde au existat suspiciuni de prejudiciere a patrimoniului unor asociații de proprietari ... au fost transmise 6 sesizări către structura de Investigare a Criminalității Economice”, dar și de cel al Primăriei Cluj-Napoca care precizează că ,,În anul 2020 au fost depuse 2125 de situații a elementelor de activ și pasiv de la asociațiile de proprietari de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Astfel, asociațiile care nu și-au depus în termen legal situația elementelor de activ și pasiv sunt supuse unui control financiar-contabil, conform prevederilor legale în vigoare”.
Florian Munteanu, site manager