DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Președintele asociației de proprietari este persoana care reprezintă interesele legitime ale proprietarilor dintr-un condominiu, în raport cu terții (inclusiv în procesele deschise în instanțele de judecată) și cu instituțiile statului. Președintele este cel care răspunde în scris sesizărilor scrise ale proprietarilor din condominiu și este singurul care are obligația să prezinte, spre verificare, la solicitarea funcționarilor publici din departamentele specializate, toate documentele asociației de proprietari.
Potrivit Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, președintele trebuie să fie membru al asociației de proprietari, deci proprietar al unui imobil din condominiu și este ales prin voința a jumătate plus unu din numărul proprietarilor, prezenți în cadrul adunării generale convocate sau reconvocate. Drept urmare, orice membru al asociației de proprietari poate fi propus și ales în funcția de președinte, cu câteva excepții care se regăsesc în actul normativ menționat anterior.
Deși responsabilitățile pe care le are un președinte sunt mari, deci și gradul de pregătire (prevăzut prin lege) ar trebui să fie unul pe măsură, din păcate pentru ocuparea acestei funcții, Legiuitorul nu a prevăzut un nivel minim de studii sau obligativitatea unei pregătire profesionale adecvate, la fel cum nu a prevăzut nici posibilitatea alegerii unui președinte din afara asociației, în situația în care niciunul dintre membrii asociației nu dorește ocuparea acestei poziții. Principalele atribuții ale președintelui asociației de proprietari sunt prevăzute la art. 57 din Legea nr. 196/2018.
Spre deosebire de președinte, sarcinile pe care le are administratorul asociației sunt de ordin executiv, acesta având responsabilitatea asigurării atât a managementului tehnic (prin propunerea și supravegherea lucrărilor care vizează întreținerea și conservarea condominiului), dar și a celui financiar al proprietății comune prin: organizarea și conducea contabilității și activității de casierie a asociației. respectiv prin colectarea, evidențierea și gestionarea fondurilor bănești. Administratorul este angajat de către asociația de proprietari prin comitetul executiv în vederea prestării serviciilor de administrare, de gestionare a fondurilor bănești și (după caz) a bunurilor materiale. Principalele atribuții ale administratorului asociației de proprietari sunt prevăzute la art. 66 din Legea nr. 196/2018.
Este evident faptul că Legea 196/2018 oferă președintelui un statut de reprezentare, iar administratorul asociației de proprietari, unul de execuție. Din acest motiv, legea nu conține nicio reglementare care să pună în sarcina administratorului obligația de a participa, cu atât mai mult de a se supune controalelor economico-financiare efectuate de către primărie.
Din păcate în mai multe primării nu se dorește respectarea nici a spiritului și nici literei Legii 196/2018, ca dovadă stând faptul că au fost adoptate și emise zeci de HCL-uri care încalcă prevederile acestui act normativ, prin care sunt stabilite sancțiuni cu privire la suspendarea/retragerea atestatului de administrator condominii sau proceduri cu privire la:
P.S. : Oare cei care propun/emit/pun în aplicare aceste HCL-uri și care pun în responsabilitatea unei peroane cu rol de execuție în asociație de proprietari, atribuții ce țin de reprezentare, au observat în lege dezechilibrul între pregătirea necesară vs. responsabilitățile pe care le au președinții asociațiilor de proprietari? Oare fac ceva ca să limiteze efectele acestei disproporții, prin întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari?
Florian Munteanu, site manager