DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
O baterie din baia unui imobil care prezenta scurgeri de apă și un robinet care nu putea fi închis etanș, a dus la o prelingere de apă care s-a scurs pe peretele apartamentului, și care în final a ajuns până la nivelul apartamentului de dedesubt.
Umezeala a ajuns să se infiltreze în tavanul și în peretele băii locuinței ce se afla la etajul inferior, unde a apărut o pată și o deteriorare a plafonului care s-au tot extins, la un moment dat începând și procesul de desprindere a faianței de pe perete și a apariției igrasiei, punându-se astfel în pericol sănătatea celor care locuiau în respectivul imobil. Nerezolvarea acestei probleme de ordin tehnic, ar fi putut da oricând naștere la riscul ca efectele descrise anterior să se extindă și la alte apartamente cu perete comun.
La o săptămână distanță de la notificările transmise de către asociația de proprietari, chiriașii au permis în cel din urmă accesul președintelui și a unui instalator, care a observat defecțiunea. În urma constatării efectuate s-a încercat din nou contactarea proprietarului responsabil de prejudiciile provocate vecinului său, însă acesta a refuzat să dea curs solicitărilor de a efectua reparațiile necesare sau măcar de a permite accesul unui instalator în vederea remedierii problemelor deja constatate.
Ca urmare a acestei atitudini reprobabile, asociația de proprietari a transmis o somație prin care a solicitat ca în termen de 7 zile să se remedieze toate problemele tehnice de la baia apartamentului. Somația a fost transmisă prin poștă, însă nu a fost ridicată de la oficiul poștal, iar încercarea de contactare telefonică a rămas și ea fără succes.
Două luni mai târziu de la transmiterea somației și prin prisma faptului că niciunul dintre demersurile realizate nu a dus la vreun rezultat concret, atât asociația cât și proprietarul prejudiciat au deschis împreună acțiuni prin care au cerut instanței de judecată, inclusiv pe calea ordonanței președințiale, următoarele:
Instanța de judecată a admis în numai puțin de 4 zile de la înregistrarea dosarului, cererea de ordonanță președințială așa cum a fost ea formulată de proprietarul păgubit și de asociația de proprietari (cauza urmând a se judeca și pe fond), obligând astfel proprietarul care a produs prejudiciul ca în termen de 7 zile de la pronunțare să efectueze reparațiile necesare la instalațiile sanitare de alimentare cu apă, în caz contrar, obligându-l pe acesta să permită accesul imediat reprezentanților asociației de proprietari precum și a unei firme de specialitate contractate, pentru inspectarea și efectuarea reparațiilor.
Florian Munteanu, site manager