DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
Atribuțiile de verificare a gestiunii financiar-contabile a unei asociații de proprietari sunt în sarcina cenzorului/comisiei de cenzori, care are obligația:
de a întocmi trimestrial rapoarte de verificare a gestiunii asociației de proprietari, pe care le prezintă în cadrul ședințelor comitetului executiv pentru a fi luate măsuri în cazul în care se constată nereguli de natură financiar-contabilă; o dată cu stabilirea existenței unor abateri, cenzorul/comisia de cenzori are obligația să anunțe proprietarii prin afișare la avizier, în termen de cel mult 5 zile;
De asemenea, comitetul executiv este cel care supraveghează desfășurarea tuturor activităților din cadrul asociației de proprietari, inclusiv situația încasărilor și plăților lunare. Mai este de menționat că administratorul asociației de proprietari nu poate utiliza în niciun fel fondurile asociației de proprietari, fără hotărârea scrisă a adunării generale sau a deciziei comitetului executiv, după caz. Administratorul este un angajat/prestator de servicii de administrare/gestionare a bunurilor materiale și a fondurilor bănești aparținând asociației de proprietari.
În privința suspiciunilor cu privire la modul de utilizare a fondurilor asociației de proprietari, acestea pot fi clarificate printr-o expertiză contabilă, pe care orice proprietar are dreptul să o contracteze în nume și pe cheltuiala proprie, cu o persoană fizică sau juridică autorizată (art. 81), iar în cazul constatării unor prejudicii, să sesizeze organele competente . O altă posibilitate este cea regăsită la art. 10(4) din Legea 196/2018, prin care unul sau mai mulți membrii ai asociației de proprietari au posibilitatea de a solicita departamentelor specializate din cadrul primăriilor, efectuarea unui control asupra activității financiare a asociației de proprietari.
Răspunderea pentru prejudiciile create în cadrul unei asociații de proprietari este solidară, așa cum este prevăzut de articolele 58 alin. (2) din Legea 196/2018 - „Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz”
Pentru preîntâmpinarea riscurilor și la solicitarea asociațiilor de proprietari, administratorii sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională.
La capitolul sancțiuni, articolul 102 din Legea 196/2018 prevede posibilitatea aplicării unor amenzi considerabile, atât pentru neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor / comisia de cenzori sau de către administrator cât și pentru utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații sau gestionarea veniturilor asociației de proprietari altfel decât prevede legea.
Florian Munteanu, site manager