DESPRE PROIECT: asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de proprietari.
URMĂREȘTE-NE:
CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro
În situațiile în care proprietarii au nemulțumiri referitoare la modul în care se desfășoară activitatea la nivelul asociației de proprietari, acestea se pot aduce la cunoștința președintelui asociației de proprietari, de preferabil în scris. Președintele asociației de proprietari are obligația de a răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora.
După parcurgerea acestei proceduri, dacă nemulțumirea privind modul de soluționare a cererii de către organele alese și/sau numite din cadrul asociației continuă să existe, atunci proprietarii se pot adresa departamentului specializat cu rol în sprijinire, îndrumare și control, din cadrul administrației publice locale.
De asemenea în baza art. 81 din Legea 196/2018, proprietarii au dreptul de a solicita pe cheltuiala proprie efectuarea unei expertize contabile (extrajudiciare), iar în baza art. 10 din Legea 196/2018, proprietarii care au calitatea de membru al asociației, au dreptul de a solicita departamentelor specializate din cadrul primăriilor, efectuarea unui control financiar.
Dacă situația de neclaritate persistă în asociație, atunci proprietarii membri ai asociației trebuie să se implice și să-și asume să facă parte din organele de reprezentare, astfel încât activitatea asociației de proprietari să se desfășoare conform prevederilor legale în vigoare. Astfel, se poate constitui un comitet de inițiativă format din 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari care să convoace o adunare generală și în cadrul căreia să fie analizată activitatea președintelui, a comitetului executiv și a administratorului, iar dacă se impune se supune la vot alegerea unei noi structuri de reprezentare a intereselor proprietarilor. Nimic nu împiedică proprietarii ca în cadrul adunării generale, să agreeze contractarea de către asociație a unei persoane autorizate în vederea efectuării unei expertize contabile, pentru clarificarea situației financiar contabile.
Până la urmă, buna funcționare a unei asociații de proprietari nu poate fi asigurată decât prin sporirea gradului de conștientizare și de interes al fiecărui proprietar în parte și prin participarea într-un număr cât mai semnificativ la adunările generale.
Este clar că în cadrul unei asociații de proprietari, luarea unor hotărâri (indiferent care ar fi ele) presupune realizarea unor demersuri/proceduri care uneori pot însemna un efort semnificativ din partea celor care doresc să le adopte și să le pună în aplicare, atât sub aspectul financiar, cât și al muncii depuse.
Florian Munteanu, site manager