Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Craiova: zbaterile sistemului public
de furnizare a agentului termic și a apei calde. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!
31 octombrie 2022

Craiova: zbaterile sistemului public
de furnizare a agentului termic
și a apei calde
 

     În data de 18 martie 2015 a fost cerută în instanță insolvența SC Termo Craiova SRL pentru un debit total de 373.628.176,09 lei, din care suma de 277.125.559 de lei era datorată Complexului Energetic Oltenia(CEO). La acel moment, Tribunalul Dolj a declarat insolvența și a admis planul de reorganizare a activităţii societății, al cărui obiectiv principal era ca în perioada de insolvență să recupereze datoriile de la populație şi să plătească 51% din debitul către CEO. Deși au fost încercate mai multe soluții, printre care concedierea colectivă (162 de angajați au fost dați afară în august 2016) și blocarea conturilor asociațiilor de proprietari (principalul debitor), obiectivele nu au fost atinse. Profitând de prevederile legii 55/2020, SC Termo Craiova SRL a cerut prelungirea perioadei de insolvență cu încă un an, dar nici după împlinirea noului termen, societatea nu a reușit să achite decât 4% (aproape 9 milioane de lei din totalul de peste 300) din sumele datorate către CEO.

     Din cauza nerespectării planului de reorganizare, Tribunalul Dolj a pronunțat pe data de 29.03.2021 falimentul SC Termo Craiova SRL, la 5 ani de la intrarea în insolvență.

     Ca urmare a acestui fapt, a doua zi (pe data de 30.03.2021), întruniți într-o ședință extraordinară, consilierii locali hotărăsc atribuirea directă a contractului de furnizare a agentului termic și a apei calde către SC Termo Urban SRL. În urma situației create, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, declara: ,,Să știți că nu e o chestiune care a ținut de factorul politic, este o chestiune care a ținut în primul rând de rău-platnicii care ani de zile nu și-au achitata facturile, de acest sistem centralizat, care ne împiedică să debranșezi doar rău platnicul și te-a obligat să debranșezi inițial tot punctul termic, apoi am reușit, cu niște investiții, să se debranșeze doar scara de bloc. Pe noua societate vom încerca să eliminăm și această situație, adică să fie semnate acele convenții civile și să reducem din probleme, pentru că în totalitate nu o să reușim să le rezolvăm nici pe noua societate”

     Nici n-a trecut bine un an de la înființarea Termo Urban/de la declarațiile d-nei primar și deja în luna aprilie 2022, 170 de asociații de proprietari (din cele aproximativ 500 existente la nivelul Municipiului Craiova) au fost înștiințate că dacă până la jumătatea lunii în curs nu-și vor achita debitele ce depășesc termenul scadent (45 de zile de la emiterea facturii) se va proceda la sistarea serviciului de furnizare a apei calde.

     Mare parte a asociațiilor notificate au dat curs înștiințărilor, plătindu-și astfel restanțele, iar celor care au înțeles să sfideze în continuare furnizorul au primit o comunicare conform căreia: ,,Din cauza restanţelor, SC Termo Urban a oprit furnizarea apei calde. Vă rugăm să achitați urgent restanţele pentru a nu se opri apa rece şi gazele”

     Între timp din cauza scumpirii gigacaloriei, dar și a situațiilor prin care a trecut furnizorul, sute de craioveni au ales să se debranșeze. În fapt chiar operatorul a încurajat astfel de demersuri ale populației în sensul identificării unor variante alternative, emițând pe parcursul lunii aprilie un comunicat de presă în care preciza că: ,,Debranșarea apartamentelor a dus la valori mari cu costurile pentru încălzire a apartamentelor rămase pe sistemul centralizat cât şi la cheltuieli suplimentare pentru apartamentele cu centrale termice care trebuie să plătească părţile comune. Având în vedere aspectele menţionate, vă rugăm să înţelegeți situaţia de fapt şi vă solicităm să găsiţi soluţii de asigurare a condiţiilor de confort termic pentru sezonul de încălzire 2022-2023”.

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole