Site de informare care militează pentru apărarea drepturilor legitime ale proprietarilor. Susținem informarea corectă a proprietarilor din condominii!

Termeni și condiții

DESPRE PROIECT:  asociatii360.ro a fost conceput din dorința de a evidenția poziția de extremă vulnerabilitate în care se află proprietarul, gravele problemele de funcționalitate ale Legii 196/2018, dar și de felul în care această lege este înțeleasă și aplicată de persoanele implicate în activitatea asociațiilor de  proprietari.

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT: florian.munteanu@asociatii360.ro

Orice proprietar are dreptul de a solicita și de a primi explicații cu privire la contestarea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile asociației.
07 iunie 2024

Contestarea listelor de plată și dreptul proprietarului de a stinge cotele de întreținere pe care le indică

     Orice proprietar are dreptul de a solicita și de a primi explicații cu privire la calculul cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.

     Astfel, dacă un proprietar consideră că sumele calculate în listele de plată sunt abuzive, are la dispoziție prevederile art. 28 alin. 3 din Legea nr. 196/2018 care prevede că: „Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia”

     În cazul în care nu primește un răspuns din partea reprezentantului legal al asociației privind modul de calcul al cotelor de întreținere și a sumei afișată pe listele de plată, proprietarul are posibilitatea de a se adresa în scris comitetul executiv și cenzorului sau comisiei de cenzori, iar dacă nemulțumirea totuși persistă, acesta poate sesiza departamentul specializat din cadrul administrației publice locale.

     O altă posibilitate a proprietarului privind contestarea listelor de plată este acționarea în judecată. La o astfel de alternativă a apelat un proprietar, care după ce a primit din partea asociației o somație de plată prin care i s-a pus în vedere să achite debitul în valoare de 4.324,21 lei, care includea și valoarea de 976,65 lei reprezentând penalități de întârziere, calculate conform listelor întreținere pe ultimii 3 ani, a înaintat o contestație și neprimind niciun răspuns, a chemat în judecată asociația de proprietari solicitând instanței obligarea acesteia la recalcularea cotelor de întreținere pe ultimii 3 ani anterior introducerii cererii.

     Toată „confuzia” în această speță a fost legată de faptul că deși proprietarul menționase pentru ce debite efectua plățile și în chitanțele eliberate de asociație era trecută această informație (cote de întreținere aferente unei anumite perioade, fond de rulment, fond de reparații, etc.), pe listele de plată emise ulterior eliberării chitanțelor, respectivele sume figurau în continuare ca fiind restante. Practic administratorul asociației stingea datorii mai vechi decât cele menționate de proprietar, justificarea reprezentanților asociației fiind că deși în chitanțele respective era menționată imputația plății pentru anumite categorii de debite, au fost scăzute alte sume în ordinea vechimii, conform dispozițiilor legale, respectiv mai întâi penalitățile și apoi cotele de întreținere.

     În ceea ce privește stingerea datoriilor, Codul Civil prevede că debitorul mai multor datorii are dreptul să indice atunci când plătește datoria pe care înțelege să o execute. Doar în lipsa lipsa unei astfel de indicații din partea proprietarului, asociația poate într-un termen rezonabil după ce a primit plata să indice debitorului datoria asupra căreia se va face imputația sau după caz, debitele ajunse la scadență se vor stinge în ordinea vechimii, mai întâi sumele reprezentând penalitățile, în ordinea scadenței acestora, urmate de cotele de întreținere datorate.

     Prin urmare instanța de judecată a reținut că odată ce pe chitanțele eliberate proprietarului, era menționat pentru se categorii de debite a fost efectuată plata, nu mai poate fi stabilită ulterior o altă ordine de imputație. Pe cale de consecință instanța a admis cererea de chemare în judecată a proprietarului și a obligat asociația de proprietari să recalculeze cotele de întreținere datorate, iar la calculul cotelor să țină cont de chitanțele de plată emise anterior.

 

Florian Munteanu, site manager

Alte Articole